Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rokujú koaliční lídri a nejde len o zdravotníctvo. Na stole majú aj návrhy na riešenie energetickej krízy
Zdielať na

Rokujú koaliční lídri a nejde len o zdravotníctvo. Na stole majú aj návrhy na riešenie energetickej krízy

BRATISLAVA / Predstavitelia koalície majú v utorok večer riešiť na koaličnej rade situáciu s vysokými cenami energií, výsledky vyjednávania s lekárskymi odborármi, ako aj tému nelegálnej migrácie. Debatovať tiež majú o podpore pre štátny rozpočet na budúci rok.

Situácia v zdravotníctve rezonuje aj na koaličnej rade. Boris Kollár po novom povedal, že neplánuje odísť z koalície ani, keď tie výpovede lekárov zbehnú do úplného konca. Igor Matovič splnil jeho zásadnú podmienku a ponúkol im zvýšený plat, aby zotrvali a všetko, čo budú žiadať navyše, je vydieranie. Napriek tomu Kollár prišiel na aktuálnu koaličnú radu s vlastným kompromisným návrhom, ako by sa mohli dostať ďalšie finančné prostriedky lekárom.

"Prípadne, že by sme tých 40 miliónov eur ešte znížili alebo to odložili v čase, keď bude o rok tá ekonomika výkonnejšia, pretože každý rok nám stúpa, tak potom by sme to ani necítili. Takýto nejaký kompromis navrhujeme," uviedol Kollár.

Koaličná rada má aj ambíciu doladiť schému pomoci pre domácnosti, aby zvládli prudké zdražovanie energií. Medzi aktuálne témy pribudla aj migračná vlna. Čo sa týka zdražovania, v hre je niekoľko scenárov. Dokonca ich je až šesť, ktoré majú hovoriť o tom, ako by mali pomáhať domácnostiam, či už ministri, alebo všeobecne štát. Koaliční partneri zatiaľ nechceli špecifikovať, o akú pomoc ide. Hovorí sa napríklad aj o energetických šekoch. Čo sa týka tejto pomoci, hovorí sa o tom, že v priemere by domácnosti nemali stúpnuť náklady o viac ako 20 eur mesačne. 

Čo sa týka migračnej vlny, predseda parlamentu Boris Kollár stále tvrdí, že by sa mala chrániť naša južná hranica, teda nie len tá vonkajšia. Osttní koaličný partneri hovoria o tom, že si nemôžeme zatvárať vnútorný schengenský priestor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy