Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Inflačné Vianoce: Slováci sa chystajú šetriť najmä na darčekoch. Škrtať v rozpočte budú aj na úkor jedla či lyžovačky
Zdielať na

Inflačné Vianoce: Slováci sa chystajú šetriť najmä na darčekoch. Škrtať v rozpočte budú aj na úkor jedla či lyžovačky

BRATISLAVA / Inflácia dosiahla tohtoročné maximum a v nasledujúcom roku ešte porastie. Aj preto sa Slováci chystajú šetriť, dokonca na Vianociach, najmä na darčekoch. O zimných dovolenkách, lyžovačkách či wellness pobytoch nemôže byť v mnohých rodinách ani reč.

Vzhľadom na to, že inflácia je na svojom tohtoročnom maxime hrozí, že mnohí z nás si nebudú môcť dovoliť mať na štedrovečernom stole ani tradičného kapra. "Potraviny budú podľa našich odhadov drahšie asi o 30%. Jednoznačne tá štedrá večera bude tento rok drahšia." hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Ani prognózy na najbližšie obdobie nevyzerajú optimisticky

 "V niektorých scenároch sa inflácia dokonca môže vyšplhať v úvode budúceho roka až na úroveň 18%," informuje Horňák. Medziročná inflácia vyhnala vysoko najmä ceny oleja, pečiva, mliečnych výrobkov či mäsa. "V našom prieskume 2/3 ľudí označili, že sa tými súčasnými cenami cítia byť pomerne výrazne zasiahnutí. Mali sme tam zhruba 1/4 ľudí, ktorí sa cítia byť zasiahnutí iba do určitej miery a zostalo nám zhruba 7% ľudí, ktorí veľmi málo alebo vôbec necítia vplyv zvýšených cien," hovorí Horňák. 

Šetriť sa respondenti chystajú obmedzením výdavkov najmä na darčeky. Až za nimi nasleduje jedlo, zábava s priateľmi či zimné dovolenky.
Aby ste sa vyhli zlému hospodáreniu a zistili, ako inflácia zasiahne vaše úspory, pomôcť by vám mohla aj šikovná finančná kalkulačka, kde zadáte svoje výdavky. "Tým pádom lepšie si vedia naplánovať svoje výdavky tak, aby sa nedostali do nejakej zlej situácie," uviedol Martin Hýrošš zo Slovenskej sporiteľne.

Rastúce ceny ovplyvnia nielen to, čo bude napokon na vianočnom stole, no tiež to, čo si niektoré rodiny nájdu pod stromčekom. "Zhodli sme sa s manželom na tom, že budeme kupovať len to, čo je na zozname a taktiež, že si budeme kupovať iba po jeden darček, aj tak to potom ostatne stáť," hovorí Jana Ulipová, obyvateľka obce Lackovce. 

S financiami a zlým hospodárením bojujú najmä tí, ktorí majú problém s kritickým myslením, konajú pudovo či hľadajú instantné pocity šťastia a radosti.

Správna prevencia znie takto

"Krátka rada je robiť vedomé rozhodnutia alebo sa snažiť nájsť niekoho, kto vám s tými rozhodnutiami, ktoré majú nejaký dlhodobý dopad na váš život, dokážu pomôcť," tvrdí psychológ Marek Madro. 

Reklamy s dokonalou výzdobou a plnými stolmi v nás mylne vyvolávajú dojem, že ak chceme byť šťastní, malo by u nás vyzerať rovnako. "To skutočné šťastie sa neskrýva v tých ozdobách a v tom jedle, ale skrýva sa v tom, s kým na tie Vianoce ste a ako kvalitne máte pocit, že si rozumiete a máte sa o čom rozprávať," uviedol Madro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy