Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Viete, ako jazdiť v hmle? Tu máte niekoľko tipov od polície
Zdielať na

Viete, ako jazdiť v hmle? Tu máte niekoľko tipov od polície

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / V posledných dňoch sa často stretávame s hmlistým počasím, ktoré sa v jesennom počasí vyskytuje často. Rovnako sa toto obdobie považuje za najnebezpečnejšie pre jazdu. Polícia Slovenskej republiky preto pripravila niekoľko tipov, ako v hmlistom počasí jazdiť.

Zníženie rýchlosti

Jedno z najdôležitejších pravidiel jazdy v hmle je zníženie rýchlosti, určite ju netreba zvyšovať. "Hmla totiž vytvára optickú ilúziu, vďaka ktorej máme pocit, že ideme pomaly a začneme podvedome byť nervóznejší a zrýchľovať. V tomto momente je najdôležitejšia pravidelná kontrola rýchlosti auta na tachometri," uviedla polícia. 

Svietenie

Počas jazdy v hmle sa uprednostňuje používanie denných a stretávacích svetiel. Diaľkové svetlá sa odrážajú od drobných kvapiek vody, ktoré tvoria hmlu a vzniká vizuálna clona. Pomôcť môžu aj hmlové svetlá, ktoré akonáhle opustíme jazdu v hmle, vypíname. 

Sledovanie čiar na ceste

Sledovanie čiar na ceste je ďalšou základnou pomôckou, ako bezpečne jazdiť v hmlistom počasí. "Toto pravidlo platí výhradne v prípade jazdy v hmle alebo za zhoršenej viditeľnosti. Umožní nám totiž nielen zostať vo svojom jazdnom pruhu, ale nepozerať podvedome do svetiel áut prichádzajúcich z protismeru," radí polícia. 

Odstup od auta

Veľa vodičov sa v hmlistom počasí zavesí na autá pred nimi, no čo ak vodič auta pred vami náhodou zíde z cesty alebo zrazí nejaké zviera? Práve preto sa odporúča dodržiavať rozostupy minimálne 4 sekundy od pred nimi idúceho vozidla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy