Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémy so sľubovaným zvýšením platov záchranárov: Desiatky z nich naň nemajú nárok, zvažujú odchod
Zdielať na

Problémy so sľubovaným zvýšením platov záchranárov: Desiatky z nich naň nemajú nárok, zvažujú odchod

BRATISLAVA / Od 1. januára budúceho roka budú mať záchranári vyššie platy. Lenže nie všetci. Mnohí doplatili na zle definovanú pozíciu v pracovnej zmluve, ktorá nezohľadnila ich vzdelanie a skutočnú odbornú prácu v teréne. Roky potrebné na zvýšenie platu im tak nebudú uznané a nedostanú viac peňazí. Dotknutí záchranári to považujú za nespravodlivé.

Medzi záchranármi zavládla najskôr veľká radosť zo zvýšenia platov od 1. januára, no potom pre mnohých prišla studená sprcha. Pre formuláciu pozície v pracovnej zmluve nebudú mať nárok na vyšší plat, lebo im nebude uznaná časť odpracovaných rokov. "Pracujem 20 rokov a z toho 11 rokov som bol na živnosť, čiže 11 rokov mi nebude uznaných," povedal jeden z dotknutých záchranárov. 

Boli totiž časy, keď pre poskytovateľov bolo výhodné uzavrieť so vzdelanými záchranármi zmluvy ako s vodičmi alebo ako so živnostníkmi alebo držiteľmi licencie. Mnohí s tým nesúhlasili no nemali na výber. "Väčšina z nás malo pracovať na živnosť, lebo nebola iná cesta," dodáva dotknutý záchranár. 

Pritom ide o plnohodnotne vzdelaných záchranárov, ktorí si vykonávali, aj počas tých teraz neuznaných rokov, svoju prácu. Doplácajú na formuláciu v pracovnej zmluve. "My sme chceli, aby bol koeficient zvýšený výrazne pre všetkých záchranárov a takisto aj záchranárov špecialistov, tieto problémy, ktoré teraz nastali, by tento koeficient vôbec neriešil. Všetkým by sa výrazne zvýšili platy," povedal prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Na jednej strane je tu otázka, kto je za to zodpovedný, na strane druhej tvrdá realita pre dotknutých záchranárov, ktorých sa zatiaľ zvýšenie platov nedotkne. No nádej tu stále je. "Mali by sme sa vrátiť k tomu návrhu, ktorý sme mali my," dodáva František Majerský. Dotknutí záchranári veria, že ministerstvo zdravotníctva stav prehodnotí, zvýšenie platov sa dotkne všetkých a oni nebudú musieť hľadať iné možnosti napríklad v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy