Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kontroly na hraniciach s Rakúskom by sa mali predĺžiť
Zdielať na

Kontroly na hraniciach s Rakúskom by sa mali predĺžiť

BRATISLAVA / Rakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra. Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom by mali platiť ešte najmenej šesť mesiacov.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner považuje tieto kontroly za nevyhnutnú súčasť boja proti prevádzačom. Dodal, že hraničné kontroly sa vykonávajú v úzkej koordinácii so susednými štátmi. Poukázal na to, že Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. 

Vít Rakušan, český minister vnútra, informoval, že kontroly ostanú v platnosti aj po 13. decembri, keďže sa situácia nezlepšuje. Rakúsko bude oficiálne informovať Európsku komisiu v súvislosti s predĺžením kontrol na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom. Gerhard Karner upozorňuje na to, že hraničné kontroly v súčasnosti vykonáva aj Nemecko, Dánsko a Francúzsko. 

V rámci schengenského priestoru môžu jednotlivé krajiny vykonávať hraničné kontroly len v prípade vážneho ohrozenia verejného poriadku či bezpečnosti, a to najviac pol roka. Po uplynutí tohto obdobia musí daný štát preukázať existenciu inej vážnej hrozby vyžadujúcej si hraničné kontroly.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy