Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Východnom Slovensku je pochovaných niekoľko neznámych ľudí, zomreli osamote, ďaleko od domova
Zdielať na

Na Východnom Slovensku je pochovaných niekoľko neznámych ľudí, zomreli osamote, ďaleko od domova

STAKČÍN / Väčšinou zomreli na podchladenie a následné zamrznutie. Aj také sú osudy niektorých nelegálnych migrantov, ktorí zahynuli pri neoprávnenom prekročení slovensko-ukrajinskej hranice. V Stakčíne je takých hrobov viacero. Aby to boli dôstojné pietne miesta, obec v rámci rekonštrukcie civilného cintorína upraví aj hroby nelegálnych migrantov.

Zomreli od chladu a vyčerpania v lesoch po nelegálnom prekročení slovensko-ukrajinskej hranice. Nelegálni migranti sú pochovaní na cintorínoch v tých obciach, v ktorých katastri sa ich pozostatky našli. Štatistika hraničných policajtov hovorí, že od roku 1993 na hranici s Ukrajinou evidujú 21 prípadov nálezov kostrových pozostatkov. "Príčinou smrti vo väčšine prípadov bolo podchladenie a následné zamrznutie. V niektorých prípadoch, kedy boli nájdené len kostrové pozostatky, príčinu smrti určiť nebolo možné," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

"Jedna žena, ktorá tu bola pochovaná, bola exhumovaná a prevezená. Myslím si, že bola z Pakistanu," povedal starosta obce Stakčín Miroslav Bober. V niektorých prípadoch ale nie je jasné, kto sú a odkiaľ pochádzajú. Rodina tak doteraz nevie, kde ich blízky spočíva a aký osud ho postretol. "Ich presná národnosť sa nedá určiť, lebo nemali pri sebe doklady,“ pridal starosta. Náklady na pohreb znáša obec, v ktorej katastri sa našli. "Menšia obec to pocíti, lebo potrebujete vykopať hrobové miesto, zaplatiť rakvu a pochovať. Celý obrad stojí nejaké peniaze," vyjadril sa starosta. Podľa prehľadu prichádzali najmä z Ukrajiny, s ktorou SR susedí, a ďalších republík bývalého Sovietskeho zväzu, ako aj z krajín Blízkeho východu a Juhovýchodnej Ázie.

Na hroby kríže nedávajú

V Stakčíne sú hroby nelegálnych migrantov umiestnené iba kúsok od civilného cintorína. Keďže nie je jasné, akého vierovyznania boli, hrobové miesta nie sú označené krížom. "V rámci rozširovania civilného cintorína máme v pláne aj rekonštrukciu týchto hrobových miest. Chceli by sme tam osadiť tabule, ktoré nebudú prislúchajúce k žiadnej viere, lebo nevieme, akého boli náboženstva. Je to smutné, a preto sa snažíme, aby títo ľudia mali dôstojné miesto odpočinku,“ dodal starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy