Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po víkendových voľbách: Čo čaká nových funkcionárov?
Zdielať na

Po víkendových voľbách: Čo čaká nových funkcionárov?

BRATISLAVA / Po víkendových voľbách sa budú v slovenských mestách a obciach odovzdávať a preberať kľúče od jednotlivých úradov. Zatiaľ, čo pre staronových funkcionárov sa prakticky nič nemení, tých nových čaká odovzdávanie agendy a nové úlohy, a to už v krátkom čase.

"Zápisnica o výsledku volieb sa odovzdáva predsedovi národnej rady," uviedla Eva Chmelová, zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán. Tak a teraz to je na starostoch, primátoroch a županoch, ktorí musia do konca najbližšieho mesiaca zvolať svoje ustanovujúce zastupiteľstvo.

"Obecné zastupiteľstvá sa majú konať do 30 dní od vykonania volieb. Tak ten prvý riadny termín, ktorý zvoláva doterajší starosta by ho mal zvolať do 28.11," informuje Naďa Firák Kurilová, riaditeľka Odb. miestnej štátnej správy a samosprávy. 

Pri županoch a vyšších územných celkoch je termín stanovený o jeden deň neskôr. No a práve na týchto zasadnutiach zložia poslanci, primátori, či župani svoj sľub. "Miestna volebná komisia novozvoleným funkcionárom vydáva osvedčenia o zvolení. A to by sa malo udiať ideálne na tom ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstiev, ak sa tak nestalo, napríklad, na požiadanie skôr," hovorí Kurilová. 

Zákon však pamätá aj na prípad, že by novozvolené zastupiteľstvo starosta nezvolal. V takom prípade sa iniciatívy ujíma štát. A pripravený je na to aj po posledných voľbách. "V prípade, ak ho teda nezvolá do toho 28.11.,tak by sa malo konať zo zákona to ustanovujúce zastupiteľstvo 13.12.," tvrdí Kurilová. 

Predpokladá sa, že po voľbách už pôjde všetko hladko. Až na mestá a obce, kde sa voľby ešte budú opakovať. Podľa zapisovateľky Štátnej volebnej komisie, by sme mená novozvolených, či starozvolených zástupcov, aj v týchto miestach mali poznať najneskôr na jar. "30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb predseda NR SR vyhlasuje nové voľby do orgánov samosprávy, ktoré sa budú konať najneskôr 110 dní odo dňa ich vyhlásenia," hovorí Chmelová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy