Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľby do VÚC 2022: Niekde boli výsledky už dopredu jasné, inde prekvapili nováčikovia
Zdielať na

Voľby do VÚC 2022: Niekde boli výsledky už dopredu jasné, inde prekvapili nováčikovia

BRATISLAVA / Väčšina županov svoje posty v týchto voľbách obhájila. Dve zmeny ale máme. V Nitrianskom kraji končí dlhoročný šéf Milan Belica a zmena bude aj v Banskobystrickom. Jedna vec je vyhrať, iná súperov prevalcovať. Traja zo šiestich staronových županov získali viac než polovicu hlasov v kraji. Jaroslav Baška v Trenčíne, Juraj Droba v Bratislave a Jaroslav Polaček v Košiciach.

Výsledky komunálnych volieb môžete sledovať TU.

Výsledky volieb do vyšších územných celkov môžete sledovať TU.

V kresle Banskobystrického župana vystriedal otca syn Ondrej Lunter. V krajskej politike ale nie je nováčikom, v tandeme s otcom Jánom pôsobil na úrade posledných 5 rokov. Istý čas aj vo funkcii vicežupana. "Som rád, že sa Ondrej chytil," vyjadril sa otec Ján Lunter. Na úrade je už zorientovaný, teraz akurát vymení kanceláriu.

Po 21 rokoch v krajskom meste Nitra prišla zmena. Voľby vyhral Branislav Becík, ktorý ma v sebe energiu a chuť. Novozvolený župan ale vyhral až dvakrát. Kandidoval totiž aj na post starostu Dvorov nad Žitavou. Teraz si bude musieť vybrať. Povedal ale, že sa určite stane predsedom Nitrianskeho kraja. "Som pripravený od prvého momentu pracovať pre rozvoj kraja a pre obyvateľov, aby to všetci pocítili," uviedol Becík.

Na najvyššom poschodí trenčianskej župy zostáva všetko po starom. Svoju pozíciu obhájil Jaroslav Baška. Hlas mu dalo 131 705 voličov, čo predstavuje 67,25 percent. Toto číslo je nielen najvyššie v kraji, ale aj spomedzi všetkých zvolených županov na celom Slovensku. "Sme najlepší," vyhlásil Baška.

Dobrá nálada panovala od začiatku aj v liberálnom dome. Nič iné ako výhru si tu nikto ani nepripúšťal a naozaj s prvými výsledkami o desiatej večer začali búchať aj prvé zátky. Vo volebnej centrále sa zabávali aj viaceré známe tváre SaSky. Suverénny výsledok staronového župana vytiahol na chvíľu z postele aj chorého predsedu Richarda Sulíka.

Zadosťučinenie, radosť a vďačnosť. Takéto pocity zažíval tesne po svojom zvolení predseda KSK, Rastislav Trnka svoj post obhájil, podporu mu vyjadrilo viac ako 50 percent voličov. Za jeden zo svojich najdôležitejších projektov, ktorý plánuje dokončiť je geotermálny vrt v obci Čižatice. "Donesie to do regiónu tisíce eur," dodal Trnka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy