Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svoj deň oslavuje aj obľúbené jedlo mnohých, cestoviny. Taliani poznajú až 600 druhov
Zdielať na

Svoj deň oslavuje aj obľúbené jedlo mnohých, cestoviny. Taliani poznajú až 600 druhov

BRATISLAVA / Kto iný mohol zariadiť, aby existoval svetový deň cestovín, ak nie ich talianski výrobcovia. Pripadol na 25. október a slávi sa už 24 rokov. Napriek tomu, že kvalitné cestoviny si môžete kúpiť už aj v obchode, stále platí, že domáce sú najlepšie.

"Nelení sa mi, ja to ľúbim robiť a stále sa musím pohybovať. Mám 84 rokov," pochválila sa gazdiná z Kolárova Helena Kertaiová. Vajce, múka, dobrý nôž, šikovné ruky a domáce cestoviny máte do polhodiny. "Voda v tom nie je, je tam iba vajce. Natenko to treba rozvaľkať, nakrájam to ručne, usuším a položím do krabice," vysvetlila Helena. Naučila ju to mamička a domáce cestoviny robí dodnes pre celú rodinu, neraz aj z desiatich vajec, výlučne domácich. Tenko vyvaľkané krásne žlté cesto je potrebné nechať chvíľu obschnúť, aby sa nelepilo pri krájaní na slíže, fliačky, či šikmé kocky zvané "šifľe". "Nám to tak chutí lepšie," doplnila.


O tom, kde vznikli cestoviny, sa dlho nevedeli dohodnúť Taliansko, Čína a Blízky Východ. "Archeologické nálezy hovoria o 4 000-ročnej tradícii v Číne," uviedol historik a spisovateľ Vladimír Tomčík. Na rozšírení v Európe má zásluhu staroveký Rím, na vzniku rezancov zas Nemecko a to v 13. storočí. "V tom istom čase sa to muselo nemeckým osídlením dostať k nám," doplnil Vladimír Tomčík. Pre Talianov sú ale cestoviny to, čo pre Slovákov bryndzové halušky. "Prečo sú naše lepšie? Určite je to kultúrou a tradíciami od našich matiek a starých mám," vysvetlil šéfkuchár Attanasio Massimo.

"Taliani poznajú že vraj až 600 druhov cestovín, ktoré majú 1 300 názvov podľa jednotlivých regiónov," povedal Tomčík. Pri ich varení je doslova zakázané urobiť dve veci. "Nehádžte ich na otestovanie o stenu a nikdy ich nerozvarte," povedal Massimo. Aj keď sa dobrými cestovinami chvália predovšetkým Taliani, aj na Slovensku máme kvalitné. Základom je bezchybná surovina. "Zásadou je kvalitná múka, potom do toho ide len voda. Naša spoločnosť si pestuje špaldovú pšenicu a máme aj kamenný mlyn," informoval výrobný riaditeľ Roman Trudman.


Dnešný svet ale nie je len o tradičných cestovinách

Dnes sa už robia aj z rôznych iných surovín. "Používame bezlepkové múky na báze šošovice, cícera, hrachu a ryže," uviedol Roman Trudman. Cestoviny na Slovensku majú veľkú obľubu, či si ich ale vieme správne pripraviť, je iná otázka. "Ľudia to pomaly pochopia. A keď nie, my ich naučíme," povedal Massimo.

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapole. Tento deň pripomína aj tradície talianskej kuchyne. Najviac cestovín zjedia, samozrejme, Taliani. Priemerne skonzumujú až 26 kilogramov za rok, za nimi nasledujú obyvatelia Venezuely s 13 kilogramov, Tuniska s 12 kilogramov a Grécka s 10 kilogramov. V Spojených štátoch amerických to vychádza na 8 kilogramov cestovín. Slováci skonzumujú rovnako ako Španieli, 5 kilogramov cestovín za rok.


Podľa pravých Talianov je ale potrebná jedine vidlička a keďže sa originál špagety nemajú lámať, postup je taký, že si na tanieri oddelíte naozaj zo tri špagety. Keď budete celé tieto cestoviny krútiť, budete mať toho na vidličke tak akurát na jedno sústo. Snažte sa vyberať si cestoviny od kraja taniera, natáčajte ich v smere hodinových ručičiek a ideálne bude, ak vám nebudú špagety pretŕčať mimo príbor. Rovnakým spôsobom postupujte aj pri iných dlhých druhoch cestovín - linguine, bucatini, fettuccine alebo tagliatelle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy