Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pašovanie zvierat je tretím najvýnosnejším obchodom na svete. Mnohé vzácne druhy končia aj u nás
Zdielať na

Pašovanie zvierat je tretím najvýnosnejším obchodom na svete. Mnohé vzácne druhy končia aj u nás

BOJNICE / Po drogách a zbraniach je pašovanie zvierat tretím najvýnosnejším obchodom na svete. Na Slovensko sa najčastejšie pašujú vtáky, plazy a bezstavovce. Mnohé nakoniec skončia v záchytnom centre v bojnickej zoo. Práve tam cvičia psy, určené na vyhľadávanie pašovaných zvierat.

Pašovanie zvierat je mimoriadne dobrý biznis. Mnohé vzácne druhy končia aj na Slovensku. "Sú to vtáky, korytnačky, plazy, ale aj šelmy. Je toho mnoho," uviedla Andrea Klasová z Národnej zoo Bojnice. "To pašovanie existuje a musíme hľadať spôsoby, ako ho odhaliť," dodala riaditeľka Odboru regulácie obchodu s ohrozenými druhmi MŽP, Martina Blatnická. Jeden z najefektívnejších spôsobov sú špeciálne cvičené psy finančnej správy. Tie vedia ako jediné na Slovensku podľa pachu odhaliť pašované zviera. "Postupne ho učíme na všetky pachy, s ktorými sa môže stretnúť," vysvetlil vedúci Oddelenia služobnej kynológie Finačnej správy, Milan Dibala.

Psy cvičili aj v areáli bojnickej zoo. Práve tu končia všetky pašované zvieratá. "Tu je tých pachov veľmi veľa, čo sme radi, lebo ten tréning má úplne iný náboj. Momentálne cvičíme psov na pasívny spôsob značenia tak, že pes zamrzne," vysvetlil Dibala. Tieto psy zasahujú na letiskách, poštách či hraniciach. V zoo boli prvýkrát. Nastražili pre ne najrôznejšie druhy vzoriek. "Toto je jedinečná možnosť, ako si vyskúšať, ako ten pes reaguje v týchto reálnych pachoch," uviedol Dibala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy