Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny plynu aj elektriny naďalej klesajú. Žiadna katastrofa nám podľa analytikov počas zimy nehrozí
Zdielať na

Ceny plynu aj elektriny naďalej klesajú. Žiadna katastrofa nám podľa analytikov počas zimy nehrozí

BRATISLAVA / Na svetových burzách dochádza k priaznivému poklesu cien za energie, plyn, aj za elektrinu. A to až natoľko, že ekonomický analytik Stanislav Pánis predpokladá, že ekonomika Slovenska aj eurozóny by mala zimnú sezónu zvládnuť dokonca bez výrazných strát. Pocítiť by to mali aj samotní ľudia.

"Ceny letia dole s tých letných maxím, či už plynu alebo elektrickej energie. To je veľmi dobrá správa," uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, Viskupič (SaS). "Nebude to žiaden Armagedon, žiadna katastrofa," vyjadril sa analytik J&T Banky, Stanislav Pánis. "Ak sa pozrieme na situáciu dnes a osem týždňov dozadu, vtedy keď to bolo veľmi dramatické, sme na jednej desatine. Ten trend je veľmi dobrý," uviedol dátový analytik Ivan Bošňák. Podľa odborníkov je jedným dôvodom poklesu cien teplé počasie a druhým to, že sa Európa dokázala zbaviť závislosti na ruskom plyne. Dnes do Európy podľa Mariána Viskupiča z SaS prúdi už len 8 % takéhoto plynu, čo sa už dá úsporami nahradiť. "Toto sme si pred rokom nevedeli predstaviť," dodal Viskupič. "Cena elektriny klesá v dôsledku toho, že klesá cena plynu. V zásade ceny plynu v Európe v ostatných týždňoch prudko klesajú z augustových maxím už o 60 %. A posúvajú sa na najnižšie úrovne od júna," uviedol Pánis.

Kým v auguste bola cena za elektrinu v Nemecku takmer 1 000 eur za MW, aktuálne sa podľa analytika nakupuje už pod 400 eur za MW. "Je to výrazný pokles. I keď je potrebné povedať, že pred dvoma rokmi tá cena bola okolo 45 eur za MW," vysvetlil Pánis. Odborník na dáta priemernú cenu na krátkodobom trhu vidí ešte optimistickejšie. "V októbri z toho, čo sa zobchodovalo na Slovensku, je 201 eur za MW, minulý rok bola 150. To znamená, že sme síce vyššie, ale len asi o tretinu," vysvetlil Bošňák.

Z dlhodobého hľadiska je ale podľa energetického analytika stále pomerne veľké riziko, že plynu bude opäť nedostatok. "Každopádne Európe môže v priebehu budúceho roku chýbať nejakých 20 až 30 miliárd kubíkov plynu, čo je až päťnásobok slovenskej spotreby. A ten nedovolí cenám nejako výrazne klesnúť," vysvetlil energetický analytik, Ján Pišta. "Nikto nevie, ako to bude v budúcnosti, ale pokiaľ to takto ostane, tak potom to žiadne cunami nebude," vyjadril sa Richard Sulík z SaS.


Nápomocná by mohla byť jadrová elektráreň v Mochovciach

Tam totiž elektrárne spustili uvádzanie tretieho bloku do prevádzky. Teraz beží na minimálny kontrolovaný výkon. Reakcie odborníkov na to, či to ovplyvní ceny elektriny, sú ale rôzne. "Veľký úspech. Tá elektráreň sa stavala viac ako 30 rokov. Vystriedalo sa viac ako 25 ministrov hospodárstva. Samozrejme, že to veľmi pomôže. Je to asi 12 až 13 % spotreby Slovenska," vyjadril sa Viskupič. "Mochovce a keď sa podarí aj naštartovať odstavené Malženice, tak môžu Slovensku pomôcť dosť výrazne, pretože Slovensko sa stane mierne prebytkovým. Tým pádom by cena mala klesať," uviedol analytik Ján Pišta.

Podľa Stanislava Pánisa je ale podiel tretieho bloku Mochoviec na celkovej produkcii elektriny v Európskej únii v podstate zanedbateľný. "Je to ako keby ihla v kope sena. My by sme potrebovali niekoľko desiatok jadrových blokov v Mochovciach, aby sa to pretavilo do ráznejšieho poklesu cien elektriny," konštatoval Pánis. "Vo Francúzsku prifázovali 10 GW, to je 25 takých Mochoviec. To zahrká tým trhom a je to veľmi dobrá správa, lebo toho príkonu bude viac," dodal Bošňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy