Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Problém v štátnej firme na východe Slovenska prišiel osobne riešiť minister Vlčan. Čo bude so zamestnancami?
Zdielať na

Problém v štátnej firme na východe Slovenska prišiel osobne riešiť minister Vlčan. Čo bude so zamestnancami?

SNINA / Reforma slovenských národných parkov ohrozuje prácu ľudí v Uličskej doline. Najväčší tamojší zamestnávateľ, ktorý sa staral o lesy, je už druhý rok v strate. Štát ho pritom zriadil na zabezpečenie zamestnanosti v regióne. Do ohrozeného regiónu vycestoval minister Vlčan.

V regióne chýba vodovod, kanalizácia, na veľkého investora ľudia ani nepomyslia. Istotou pre nich bol štátny podnik LPM Ulič. Vznikol pred 34 rokmi práve na zabezpečenie zamestnanosti v regióne. Práve o prácu sa však ľudia už mesiace obávajú. Podľa ministra sa problémy zhoršili po reforme národných parkov. Po delimitácii pozemkov pod Správu NP Poloniny došlo k redukcii ťažby aj predaja dreva.

"V kombinácii s nie príliš ziskovou by priviedlo podnik do straty a ak to tak bude dva roky po seba, podľa zákona o štátnom podniku musíte podnik zrušiť," povedal minister hospodárstva Samuel Vlčan. A to by znamenalo, že najväčší zamestnávateľ v Uličskej doline by skončil. Riešenie našli v zlúčení LPMky so štátnym podnikom Lesy SR. Minister sľubuje zachovanie pracovných miest, a to vrátane práce v živočíšnej výrobe. "Pe nás by to bola katastrofa, ak, by sme to mali zrušiť a ľudí poprepúšťať," uviedol riaditeľ LPM Ulič Marek Fecák. 

"Prejdu pod kolektívnu zmluvu zvýšia sa tarifné platy," povedal Vlčan. V budúcnosti sa nechcú orientovať iba na tradičnú ťažbu dreva, ale výrobu chcú diverzifikovať. "Aj spracovanie výrobkov z mlieka, v rámci toho predpokladáme zvýšenie zamestnanosti
aj mäkká turizmus, aby sme ľuďom sprostredkovali chaty na reakreáciu," uviedol generálny riaditeľ Lesy SR Ján Marhefka. 

Obyvatelia regiónu v turizme budúcnosť nevidia. Z ministerstva odkazujú, že zmena sa neudeje zo dňa na deň. "Keď to tak pôjde, tu všetko zarastie, možno nejaké chaty tu budú, ale tu ľudia nebudú. Tu pozrú sa na jeden deň a idú preč. Čo tu máme? "eby tí starí ľudia vstali z hrobov, budú plakať. Hovorím vám, plakať budú," povedal obyvateľ obce Ján Demjan. 

"Ten prechod, ktorý mal priniesť masívny turizmus, to nebude otázka pár mesiacov a trh ukáže, tam sa bude uberať
niekto chce iba divočinu bez infraštruktúry, ale myslím, že to stačiť nebudem," uviedol generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva hospodárstva Tibor Jančok. Súčasná LPMka sa na samostatný odštepný závod Lesov premení od 1. januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy