Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Máme akútny nedostatok ambulantných psychiatrov. Čakacia lehota na vyšetrenie je niekoľko mesiacov
Zdielať na

Máme akútny nedostatok ambulantných psychiatrov. Čakacia lehota na vyšetrenie je niekoľko mesiacov

BRATISLAVA / Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia predstavili odborníci pomoc na psychiatrických klinikách, ktorá nestojí peniaze, ale je účinná. Problémom ale ostáva citeľný nedostatok ambulantných psychiatrov.

"Psychiater má na pacienta priemerne 12 minút, z ktorých 6 minút riešia administratívu a 6 minút sa mu môže venovať," informuje riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský. Vyprodukovať nového kvalitného psychiatra nie je možné zo dňa na deň a ani z roka na rok. "Tu sa snažíme nájsť nejaké riešenie rozvojom komunitnej psychiatrickej starostlivosti," povedala odborníčka pre psychiatriu Ľubomíra Izáková. 

Stromy na stenách psychiatrických kliník, na ktorých môžu nechávať odchádzajúci pacienti odkazy tým, ktorí po nich v obavách prichádzajú. 

Skúsenosť už odchádzajúcich pacientov je dôležitá. Rovnako odborníci opakovane upozorňujú, ako hovoriť s človekom, ktorý je depresívny. "Najhoršie je, keď tých ľudí presviedčame, aby vydržali alebo že má niekto väčšie problémy ako oni," dodáva Ľubomíra Izáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy