Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny pohonných látok znova stúpajú: Združenie krajín vyvážajúcich ropu sa rozhodlo znížiť ťažbu
Zdielať na

Ceny pohonných látok znova stúpajú: Združenie krajín vyvážajúcich ropu sa rozhodlo znížiť ťažbu

BRATISLAVA / Po týždňoch mierneho poklesu začínajú ceny pohonných látok opäť stúpať. Jedným z dôvodov je aj rozhodnutie krajín vyvážajúcich ropu znížiť ťažbu. Obavy z nedostatku čierneho zlata na trhu v kombinácii s energetickou krízou tlačia na ceny palív a následky motoristov nepotešia.

Ropný kartel OPEC od novembra zníži dennú produkciu o dva milióny barelov. V čase energetickej krízy sa týmto spôsobom údajne snaží stabilizovať trh s čiernym zlatom. "Toto rozhodnutie je pre nás sklamaním a je krátkozraké. Najmä v čase, keď sa svetová ekonomika stále iba zviecha z následkov pandémie a čelí dôsledkom ruskej agresie na Ukrajine," povedal minister zahraničných vecí USA, Antony Blinken. "Môžu nás obviňovať, že chceme negatívne ovplyvniť trh. Je to ich právo. V najbližších mesiacoch všetci uvidíme, či to bolo správne rozhodnutie," reagoval saudskoarabský minister pre energetiku, Princ Abdulaziz bin Salma.

Možno ho vnímať aj ako krok proti Spojeným štátom, ktoré čakajú doplňujúce voľby do Kongresu a stav ich strategických ropných rezerv je najnižší za 40 rokov. "Saudi im v podstate ukázali prostredník," vyjadril sa Stanislav Pánis, ekonóm J&T BANKY. Priestor na lacnejšie pohonné látky sa tak výrazne zúži a s najväčšou pravdepodobnosťou nás čaká pravý opak. 

Minister hospodárstva upozorňuje, že obmedzenie produkcie ropy netreba preceňovať. "To zníženie ťažby o 2 milióny barelov vlastne len zohľadňuje reálnu situáciu, lebo mnohí tí ťažiari ani teraz nečerpajú svoje kvóty a ich reálna ťažba je pod ich kvótami," konštatoval slovenský minister hospodárstva Karel Hirman. "Ten ďalší prorastový faktor pre cenu ropy je, že od začiatku decembra vstúpi do platnosti embargo na dovoz ruskej ropy a všetkých produktov z ropy po mori z Ruska," uviedol Stanislav Pánis. Okrem toho je stále v hre aj zastropovanie cien. Najviac sa to prejaví na cenách nafty, čo pocítia nielen motoristi na čerpacích staniciach, ale aj podniky, ktoré na ňu presedlali po výraznom zdražení plynu. 

Otázne je, ako sa na cenách palív prejaví očakávaná recesia. Analytici však nateraz ich výrazný prepad neočakávajú. "Je možné, že ceny ropy výrazne neklesnú pod 90, ale nemuseli by ani výrazne narásť nad nejakých 110," odhaduje Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy