Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
ZOZNAM: Bezplatná psychologická pomoc je pre ľudí v kríze dostupná už v každom kraji
Zdielať na

ZOZNAM: Bezplatná psychologická pomoc je pre ľudí v kríze dostupná už v každom kraji

Zdroj: ipčko

BRATISLAVA / Odteraz je oficiálne v každom kraji Slovenska dostupná pomoc pre ľudí v hraničnej krízovej situácii. Psychologická poradňa IPčko ponúka anonymnú prvú pomoc nonstop a celkom zadarmo.

Psychické problémy sú na Slovensku výraznou témou, preto sa občianske združenie IPčko rozhodlo vytvoriť miesto útechy, na ktoré sa môžu ľudia obrátiť. Záchranná sieť v každom krajskom meste zachytávajúca najmä mladých sa dnes uzavrela otvorením posledného Káčka a IPčko tak dokončilo všetky centrá krízovej intervencie.

"Na naše linky sa obracajú najmä mladí, ktorých duša bolí natoľko, že pomýšľajú na samovraždu. Pomoc však často nie je dostupná a oni v takýchto momentoch nenachádzajú potrebnú podporu. Preto sme našu online pomoc rozšírili v každom kraji o offline krízové služby Káčko a výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko,“ vyhlásil Marek Madro, psychológ a riaditeľ IPčka.

Káčko miesto útechy 

Je to centrum, kde človek v hraničnej životnej situácii dostane prvú psychologickú pomoc. Osobné stretnutie je anonymné a zadarmo. Rovnako bezplatná nonstop služba je poskytnutá na Krízovej linke pomoci (www.krizovalinkapomoci.sk) a na telefónnom čísle 0800 500 333 alebo 0800 500 888 pre ukrajinsky hovoriacich ľudí a na emailoch jednotlivých Káčok. "V Káčkach nepomáhame iba ľuďom s naliehavými duševnými ťažkosťami. Myslíme aj na tých, ktorí majú negatívne skúsenosti s neanonymnou psychologickou pomocou a boja sa vyhľadať podporu, keď ju akútne potrebujú,“ dodal riaditeľ IPčka. Ide o krátkodobú službu, ktorá nenahrádza psychoterapiu ani vyšetrenia či liečbu u lekára.

V Káčku je možné zveriť svoje duševné problémy do rúk psychológov a psychologičiek, ktorí využívajú rúzne metódy a techniky krízovej intervencie: 

  • metóda boxovacieho vreca
  • virtuálna realita
  • antistresové maľovanky 
  • terapeutické karty

Káčko disponuje Krízovým intervenčným tímom IPčko, ktorý je vždy pripravený prísť priamo za človekom uvažujúcim o samovražde alebo za obeťami domáceho násilia. Okrem toho sa zameriava na pomoc školám v emocionálne náročných situáciách a na pomoc pri hľadaní nezvestných osôb.

Sieť Káčok  

Ideou IPčka bolo rozprestrieť Káčka po celom Slovenksu, preto umiestnili svoje centrá v každom kraji. Prvé Káčko bolo otvorené v roku 2014 v Bratislave, nasledovali Trnava, Nitra a Banská Bystrica. V tomto roku pribudli Košice, Prešov a Žilina. Vo štvrtok, 29. septembra, zoznam všetkých krajských miest s psychologickou pomocou od IPčka úspešne uzavrel Trenčín. Podporu IPčku pri tomto budovaní poskytla Nadácia Slovenskej sporiteľne. "Spoluprácu s IPčko rozvíjame už niekoľko rokov a sme radi, že Nadácia Slovenskej sporiteľne je partnerom práve projektu Káčiek. Sú potrebné vo všetkých regiónoch a tento ambiciózny cieľ sa aj s našou podporou stal realitou,” povedal Štefan Frimmer, vedúci oddelenia korporátnej komunikácie Slovenskej sporiteľne.

ipčko

Kontakty na jednotlivé Káčka:

Káčko Bratislava
Na vŕšku 6
811 01 Bratislava – Staré Mesto
Email: kackoba@ipcko.sk

Káčko Nitra
Damborského 10
949 01 Nitra
Email: kackonr@ipcko.sk

Káčko Banská Bystrica
Horná 65/A
974 01 Banská Bystrica
Email: kackobb@ipcko.sk

Káčko Trnava
Jeruzalemská 38
917 01 Trnava
Email: kackott@ipcko.sk

Káčko Košice
Baštová 10
040 01 Košice
Email: kackoke@ipcko.sk

Káčko Prešov
Jarková 71
080 01 Prešov
Email: kackopo@ipcko.sk

Káčko Trenčín
Hasičská 2
911 01 Trenčín
Email: kackotn@ipcko.sk

Káčko Žilina
Kálov 9
Žilina
011 01
Email: kackoza@ipcko.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy