Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalšie podniky ohrozené energetickou krízou: Na Gemeri hrozí veľké prepúšťanie
Zdielať na

Ďalšie podniky ohrozené energetickou krízou: Na Gemeri hrozí veľké prepúšťanie

GEMER / Energeticky náročné firmy bijú na poplach. Zvyšovanie cien energií im spôsobuje až likvidačné problémy. Ak sa rast cien nezastaví, o prácu môžu prísť napríklad na Gemeri až tisíce ľudí. Majitelia závodov v Jelšave a Lubeníku hovoria o blížiacej sa katastrofe a vládu žiadajú o pomoc. Slovensko je krajinou, kde sa zatiaľ neprijali žiadne opatrenia pre podniky. A bez vonkajšej pomoci bude veľmi ťažké až nereálne udržať závody so storočnou históriou.

Slovenské magnezitové závody v Jelšave sú jedným z najväčších svetových producentov mŕtvo pálenej magnézie. Napriek tomu je budúcnosť závodu neistá. "Tie náklady na energie máme v súčasnosti pri nižšej spotrebe vyššie o 11 miliónov eur, takže áno. Sú likvidačné," vyjadril sa generálny riaditeľ SMZ Jelšava, Roman Gažúr. Dopad na závod má aj vojna na Ukrajine, keďže spoločnosti klesol odpyt. Viac ako 40 % produkcie išlo práve do krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Napriek tomu spoločnosť stále neprepustila ani jedného z 830 zamestnancov. "Našou snahou je udržať zamestnanosť dokedy to budeme schopní udržať, ale bez vonkajšej pomoci to nie je možné. Ten dopad by mohol byť v regióne tak 2-3 tisíc ľudí," vysvetlil Roman Gažúr.

Rovnaké problémy trápia aj spoločnosť v neďalekom Lubeníku

Pri momentálnych cenách energií hrozí, že sa tu zastaví výroba a o prácu prídu stovky ľudí. "V číslach keď to mám vyjadriť, tak je to nárast nezamestnanosti až o 30 %, pre tento kraj to je katastrofa," dodal Alexander Novota, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ INTOCAST SLOVAKIA A.S. Závody prestávajú byť konkurencie schopné, vlády v ostatných členských krajinách EU, ako aj mimo nej, priemysel podporujú, Slovensko zatiaľ zaostáva. "Zatiaľ sa na Slovensku opatrenia pre podniky neprijali žiadne, ale veríme, že do konca roka budú prijaté a keď nie, tak potom tá konkurencia nás pohltí," vysvetlil Roman Gažúr.


Závody v revúckom okrese prežívajú ťažké časy

So žiadosťou o pomoc sa obracajú na vládu. "Najviac by nám pomohlo, keby sa odstrihla cena plynu od ceny elektrickej energie a keby sa podarilo znížiť cenu zemného plynu," vysvetlil Roman Gažúr. "Očakávame od vlády nič viac, len aby pristúpila k tomuto zodpovedne, tak ako ostatné krajiny EÚ," vyjadril sa Alexander Novota. Ministerstvo hospodárstva vo svojom stanovisku uvádza, že aktívne pripravuje a rokuje s ostatnými rezortmi o návrhoch, ktoré pomôžu zmierniť dopady vysokých cien energií. Súbor opatrení plánuje ministerstvo predložiť na rokovanie vlády. "Zároveň je nutné zdôrazniť aj potrebu riešenia energetickej krízy na úrovni EÚ, pričom minister hospodárstva Karel Hirman už v nasledujúcich dňoch prednesie na pôde EÚ návrhy, ktoré sú výhodné aj pre SR a krajiny s obdobnou situáciou," uviedlo v stanovisku MH SR. Tisíce obyvateľov Gemera teraz dúfa, že vláda sa za nich postaví a nedovolí, aby tieto závody zanikli. "Máme dostatočnú surovinovú základňu na ďalších 100 rokov, čiže je aj v záujme Slovenska, aby to ďalej pokračovalo, ale bez tej vonkajšej pomoci to bude veľmi ťažké," opísal Gažúr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy