Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Inflácia bude najbližšie dva roky naďalej dvojciferná. Predpoveď ministerstva financií priniesla zlé správy
Zdielať na

Inflácia bude najbližšie dva roky naďalej dvojciferná. Predpoveď ministerstva financií priniesla zlé správy

BRATISLAVA / Najbližšie dva roky bude inflácia naďalej dvojciferná a nasledujúce mesiace budú ťažšie ako doteraz. Reálne mzdy nemajú porásť až štyri roky a len tak - tak unikneme recesii, ak teda vôbec. O svoje miesta sa môžu báť najmä ľudia pracujúci v energeticky náročných odvetviach. Takéto zlé správy priniesla najnovšia predpoveď ministerstva financií. Investiční bankári to vidia ešte horšie a tvrdia, že nás čaká recesia.

Ministerstvo financií mení svoj odhad rastu našej ekonomiky smerom nadol. Ako v tomto, tak aj budúcom roku. A odratými ušami sa vyhneme recesii, teda poklesu ekonomiky.

"V každom prípade ten rast by mohol byť ešte stále taký ten čierny nad nulou, plus 0,6 percenta," povedal riaditeľ Inštitútu Finančnej politiky Juraj Valachy.

Investiční bankári ale vravia, že nás recesia neminie, ani našich exportných partnerov. Keď to naplno zasiahne Nemcov, či Čechov, stiahnu aj nás. "Že by sme mali plus 0,6, nie mínus jedno percento, tak by určite došlo aj k poklesu zamestnanosti," vyjadril sa Valachy.

Problém bude, a už aj je, najmä v energeticky náročných podnikoch. V kombinácii s dvojciferným rastom inflácie sa dostanú do nepríjemnej situácie aj tí, čo o prácu neprídu. Úspory z čias covidu sa pritom míňajú.

Ešte v pondelok vláda navýšila výdavky a príjmy štátneho rozpočtu na tento rok. Výdavky navýšila pre prudký nárast cien energií, mega zdražovanie, či vojenský konflikt na Ukrajine. "Máme tu šesť kríz na sebe ako lazane a každá z nich nás stojí stovky miliónov eur," vyjadril sa minister financií Igor Matovič.

Tohtoročná sekera Slovenska bude tak približne 5 a pol miliardy eur. Ekonómovia varujú. Vláda je naopak spokojná. Zvýšili sa aj daňové príjmy a tvrdí, že verejné financie a deficit sú v poriadku.

"Keď si pozriete tie čísla ,uvidíte, že to, čo hovoríme, je pravda," povedal predseda vlády Eduard Heger. Analytici Hegerovmu kabinetu vyčítajú, že miesto konštruktívnych opatrení a rozvahy siaha stále po rôznych nápadoch, koho zdaniť, aby sa rozpočtový ementál podarilo zaplátať.

Slovensko sa tak v budúcom roku tesne vyhne recesii. Aj to nie je isté. Riaditeľ  Inštitútu Finančnej politiky načrtol scenár, keby nám nepomohla Európska únia a neboli by štátne zásahy. "Inflácia by dosiahla 30 percent. To by bolo pokles ekonomiky ako vo vojne," uzavrel Valachy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy