Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ustúpiť zatiaľ nechcú lekári ani ministerstvo. Z nemocníc tak môže odísť viac ako 1 200 lekárov
Zdielať na

Ustúpiť zatiaľ nechcú lekári ani ministerstvo. Z nemocníc tak môže odísť viac ako 1 200 lekárov

BRATISLAVA / Konečne prvýkát zaznel počet plánovaných hromadných výpovedí lekárov. Má ísť akutuálne o najmenej 1 200 lekárov a lekárok pracujúcich aj na kľúčových oddeleniach nemocníc. Radšej než podať výpovede sa však dohodnúť s ministerstvom na už medializovanom zlepšení podmienok v nemocniciach.

Koľko lekárov bude chýbať, ak nepríde k dohode? Prirovnávajú to k výpovediam spred jedenástich rokov. "V roku 2011 zostalo právoplatných 1 200 výpovedí. Dnes ich máme viac," povedal predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

Ministerstvo nechcelo komentovať spôsoby riešenia možného výpadku lekárov. "Máme pripravené nejaké scenáre, ale všetko sa to bude odvíjať od množstva výpovedí," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. "Pán minister povedal, že to s tými výpoveďami vidí veľmi vážne a povedal,  že toto nevyrieši ani núdzový stav," povedal Visolajský. 

Chcú len také podmienky v nemocniciach, aby lekári nielenže neodišli, ale aby prilákali nových. Hovoria: "Nemôžete chcieť, aby sme pacientom hovorili, prečo sa to nedá." "Je to pre nás veľmi frustrujúce, keď musíme oznámiť pacientovi, koľko má čakať na reportáž," uviedol Visolajský.   

Medzi požiadavkami, ku ktorým chcú ministerstvo zaviazať, je napríklad aj poriadok vo financovaní nemocníc, aby sa nezadlžovali alebo podpora lekárskych fakúlt. "Aby mohli produkovať väčšie množstvo kvalitných lekárov," povedal Visolajský. Diskusia začala už ráno na tripartite. "Predstavili sme historicky najvyššie zvyšovanie platov. Všetci partneri, okrem jedného, sa vyjadril, že je to super krok do budúcnosti," uviedla Lániková. A pokračovala aj potom. "Dohodli sme sa, že d stredy by nám mali predložiť návrh," povedal Visolajský. "Na podmienkach stále pracujeme, pretože sú dôležité aj pre nás," dodala Lániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy