Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zbúral starý dom, aby mal čím kúriť. Obyvatelia Východného Slovenska zažívajú nočnú moru
Zdielať na

Zbúral starý dom, aby mal čím kúriť. Obyvatelia Východného Slovenska zažívajú nočnú moru

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Ťažbu dreva najskôr zabrzdila transformácia národných parkov, potom hniezdenie vtákov, neskôr byrokratické postupy na úradoch. A hoci štátna ochrana v Poloninách sľubovala, že ľudia si budú môcť drevo nakúpiť od 1. júla, stále to nie je možné. Nie je totiž jasné, ktorý subjekt bude vyťažené drevo predávať a ľudia v pohraničí sú už nervózni. Zima klope na dvere a oni si musia voziť drevo do dediny pri lese z okresného mesta. Alebo si ho zabezpečujú oveľa kurióznejšie, ako napríklad pán Slavomír zo Zboja.

Okrem domu, v ktorom býva, mal ešte jeden. Starý. Už je z neho drevo na zimu. "Rozobral som starý dom, aby som mal drevo. Z lesa ešte nemám," priznal sa obyvateľ obce Zboj, Slavomír Čopák.

V pohraničí je to téma číslo jeden už mesiace. Po reforme národných parkov časť lesných pozemkov prešla pod Správu Národného parku Poloniny. Ťažbu obmedzilo hniezdenie vtákov. Sľubovali, že drevo bude od 1. júla. To sa však nestalo. Môže za to byrokracia."Nezapísali všetky pozemky v zmysle delimitačného protokolu. Potom sa odvolali Lesy SR, lebo nesúhlasili s dvoma porastami. Deviateho septembra nadobudol zápis právoplatnosť," uviedol riaditeľ Správy NP Poloniny, Miroslav Buraľ.

A hoci už teraz môžu lesné pozemky obhospodarovať, ľudia sa k drevu ešte nedostanú. "Problém zostáva na medzirezortnej úrovni, cez koho ten predaj pôjde a s tým súvisí aj cena. Predaj dreva by mal ísť cez hospodársky lesnícky subjekt, čiže Lesy SR. To ale nie je ešte doriešené. Keď bude, bez problémov budeme môcť predávať," vysvetlil Miroslav Buraľ.

"Posledná informácia bola, že sa máme pripraviť na to, že budeme robiť zoznamy ľudí. Je nám jedno, či to dodá Štátna ochrana alebo Lesy SR. Dôležité je, aby to bolo," uviedol starosta obce Zboj, Ladislav Ladomirjak.

Aj keď tento jeden problém ešte doriešený nie je, podľa slov riaditeľa už vybrali firmu, ktorá drevo v lese vyťaží. "Máme vysúťažené firmy, takže ťažbu začneme. Momentálne na sklad. Keď sa problém odblokuje, z našej strany nie je problém s predajom dreva pre ľudí," ubezpečil Miroslav Buraľ.

V regióne sa ani plynom, ani elektrinou kúriť nedá. Ľudia si na dedinu vozia drevo aj z okresného mesta. Viac ako za drevo zaplatia za dopravu. "Bývame v lese a drevo kupujeme z mesta. Je to na hanbu, čo sa robí. Ani nebudem hovoriť, lebo sa iba rozčúlim," vyjadrila sa obyvateľka Zboja."To sú obrovské peniaze. Ľudí sme dali do takej situácie, že sa pomaly minú všetky úspory na drevo. To, čo mali, že si mohli kúpiť drevo, dopravou zo Sniny sa to tak zníži, že si ľudia kúpia polovicu toho, na čo mali našetrené. A čo ďalej?" doplnil Ladislav Ladomirjak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy