Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po ospravedlnení štátu Haščákovi za nezákonné konanie neponesie zodpovednosť zrejme nikto
Zdielať na

Po ospravedlnení štátu Haščákovi za nezákonné konanie neponesie zodpovednosť zrejme nikto

BRATISLAVA / Napriek tomu, že sa štát musel ospravedlniť podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi za nezákonné konanie, nikto za to zatiaľ zodpovednosť nenesie. A k budúcnosti vyšetrovateľky NAKA, špeciálneho prokurátora a sudkyne špecializovaného súdu sa ich nadriadení odmietajú vyjadrovať.

1. decembra Jaroslava Haščáka počas mohutnej razie zadržala polícia a nasledovala väzba, v ktorej bol aj počas Vianoc. Na základe rozhodnutí ľudí, ktorí v prípade konali, bol Haščák 38 dní vo väzbe a 8 mesiacov obvinený. Za tento čas si vyčíslil stratu 13 až 16 miliónov eur, požadoval ale len ospravedlnenie. Prvý v jeho prospech rozhodol najvyšší súd. Konštatoval, že neexistujú väzobné dôvody a tiež vraj na Haščákove stíhanie nie sú dôkazy. Následne podnikateľovi zrušil obvinenie paragrafom 363 Maroš Žilinka. "Tam nebol žiadny dôkaz, ktorý by ho usvedčoval z tej trestnej činnosti, v ktorej bol obvinený. Bolo to vlastne vznesené na základe jednej spravodajskej informácie textovej, ktorá mala nejasný pôvod," vyjadril sa advokát Haščáka, Peter Kubina.

Za ďalšie závažné pochybenie považuje obhajca Haščáka aj to, že sa v kauze vychádzalo z prezumpcie viny. "Že podozrenie je dôvodné, pretože sa ho nepodarilo vyvrátiť v tejto fáze. My tvrdíme, že podozrenia nie sú na to, aby sa vyvracali, ale sú na to, aby sa dokazovali," dodal Kubina. "Ministerstvo konštatovalo, že sú dané zákonné dôvody na to, aby sme konštatovali, že došlo k zásahu do práv žiadateľa. My sme sa ospravedlnili za uznesenie o vznesení obvinenia a za uznesenia o vzatí do väzby," vysvetlil Ondrej Dostál, bývalý štátny tajomník MS SR.

Nezákonné rozhodnutia na viacerých úrovniach ostanú ale nepotrestané

Nadriadení, vyšetrovateľky, prokurátor a sudkyne nič také nepotvrdili. Opierajú sa zrejme aj o to, že ide o právny názor. "V predmetnej veci nikto nekonštatoval pochybenie sudkyne presahujúce bežný rámec odlišností názorov na vec vybavujúcich súdov. Iný názor súdov rôznych stupňov na vec, nie je ničím výnimočným demokratickej spoločnosti a je dôkazom jej funkčnosti," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS, Katarína Kudjáková. "Na pozícii vedúceho špecializovaného tímu k zmene nedošlo. K akýmkoľvek iným personálnym otázkam bližšie informácie nebudeme poskytovať," dodal Michal Slivka, hovorca PPZ SR. "Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR nebude postup Ministerstva spravodlivosti SR komentovať," uviedla hovorkyňa ÚŠP, Jana Tökölyová. "Za to by mal niekto niesť zodpovednosť," vyjadril sa aj Robert Fico (SMER-SD).

Pritom ani z ďaleka nejde o ojedinelý jav, že sa štát ospravedlní stíhanej osobe. Rezort spravodlivosti tak urobí pri každej žiadosti, ktorá je vyhodnotená ako dôvodná a jej predmetom je aj požiadavka na náhradu nemajetkovej ujmy. "Za posledné dva roky sme takýmto spôsobom ospravedlnenie poskytli v 30-tich prípadoch. Rozprávame sa o skutočne rôznej skladbe týchto žiadateľov o poskytnutie náhrady, či už nemajetkovej ujmy alebo náhrady škody," vyjadril sa  Peter Bubla, hovorca MS SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy