Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia zažíva skoré Vianoce: Dostala nové paralyzéry
Zdielať na

Polícia zažíva skoré Vianoce: Dostala nové paralyzéry

SLOVENSKO / Do výzbroje našej polície pribudlo 550 kusov elektrických dištančných paralyzérov. Ide o nesmrtiacu zbraň, ktorú policajti môžu použiť ako donucovací prostriedok.

Teaser patrí medzi veľmi účinné nesmrtiace zbrane. Jeho účinnosť si niektorí kadeti vyskúšali na vlastnej koži. Cena dištančného elektrického paralyzéra je 1 560€ s DPH, cena hlavice je 52,20 € s DPH. Po stlačení spúšte je z teasera pomocou stlačeného vzduchu vystrelená dvojica elektród s hrotmi a spätnými háčikmi, ktoré zostávajú so zbraňou spojené tenkými kovovými drôtmi. Hroty sa zapichnú do tela alebo do oblečenia agresora a následne je do nich pustený elektrický impulz. Elektrický impulz trvá päť sekúnd, pričom policajt môže teaser vypnúť poistkou a po uplynutí piatich sekúnd môže spustiť ďalší cyklus stlačením spúšte. Najefektívnejšou vzdialenosťou na použitia teasera je od 3 do 4 metrov, no zasiahnuť páchateľa môžu policajti aj na oveľa väčšiu vzdialenosť. Dosah policajných paralyzérov je až 7 metrov.

"Paralyzéry sú určené prierezovo pre útvary so špeciálnou a špecializovanou činnosťou, taktiež aj pre útvary prvého kontaktu, čiže policajtov priameho výkonu. Použitie elektrických dištančných paralyzérov je jedným z donucovacích prostriedkov, ktoré sú policajti oprávnení použiť v zmysle zákona o Policajnom zbore. Ich použitie závisí od okolností konkrétneho prípadu" uviedla hovorkyňa PPZ SR, Denisa Bárdyová.

Každý policajt musí byť na používanie teasera vyškolený. Jeho používanie trénujú už na základnom policajnom výcviku. Pred použitím donucovacích prostriedkov je policajt povinný páchateľa, proti ktorému zakročuje, vyzvať, aby upustil od protiprávneho konania s výstrahou, že použije donucovací prostriedok. Použitie dištančného paralyzéra však musí byť primerané nebezpečnosti útoku páchateľa.

"Elektrické paralyzéry, podobne ako obušky, obranné tyče, obranné štíty a slzotvorné prostriedky používajú policajti na prekonanie odporu a odvrátenie útoku," doplnila Denisa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy