Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské elektrárne môže nový zákon zruinovať!
Zdielať na

Slovenské elektrárne môže nový zákon zruinovať!

BRATISLAVA / Poslanci rokujú o vyššom hospodárskom záujme pri dodávkach energií. To by znamenalo, že v prípade núdzovej situácie môže štát prikázať firmám, aby energie dodali vybraným subjektom aj na úkor už svojich uzavretých zmlúv o dodávkach napríklad do zahraničia. A práve to by podľa slovenských výrobcov elektriny mohol byť zásadný problém. Ak by si nespokojní klienti začali od nich nárokovať vzniknuté státisícové škody, bolo by to pre nich likvidačné, ak štát nezasiahne.

"Snažíme sa tie zákony urobiť tak, aby si to nemohli nárokovať. Malo by to byť právne ošetrené, aby boli v bezpečí aj výrobcovia energií," povedal predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.

Podľa prepočtov Slovenských elektrárni, zákazníci, ktorí si v minulosti nakúpili a zabezpečili elektrinu u slovenského výrobcu by si po jej “zhabaní” štátom mohli podľa dnešných cien elektrickej energie žiadať náhradu škody vo výške takmer desat miliárd eur. Je zrejmé, že už v súčasnosti extrémne zadlzena spoločnosť by to finančne nezvládla.

"Slovenské elektrárne sú pripravené plniť dohodu, ku ktorej sa zaviazali na základe memoranda podpísaného s vládou. Teda, poskytnúť lacnú energiu pre vybrané skupiny obyvateľov. Prípadné uloženie dodávať elektrinu vo väčšom rozsahu ako sa predpokladá v memorande, by však spôsobila ekonomické ohrozenie Slovenských elekrární. Ak by nám štát určil dodaváť elektrinu vybraným zákazníkom a v dôsledku toho by sme nemali energiu na splnenie našich existujúcich záväzkov voči zazmluvneným zákazníkom, tak by nám vznikol platobný záväzok, ktorý by sme nedokázali splniť. Zároveň hrozí bezprostredné zastavenie výstavby štvrtého bloku elektrární Mochovce. Na koľko nebude možné túto stavbu financovať zo strany súkromných akcionárov elektrární," povedala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy