Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majstrovstvá Slovenska v kynológii: Policajné psy pretekali v troch disciplínach
Zdielať na

Majstrovstvá Slovenska v kynológii: Policajné psy pretekali v troch disciplínach

MALÉ LEVÁRE / Nenosia uniformu, nepoznáme ich mená, ale aj napriek tomu sú dôležitou súčasťou policajného zboru. Hovoríme o špeciálne vycvičených psoch. Tí najlepší z najlepších sa tento týždeň stretli na Majstrovstvách Slovenska v klasickej kynológii, kde im dali poriadne zabrať.

Každý, kto má rád psov vie, že keď chcú prejaviť lásku, tak skáču. Takmer dve desiatky na pohľad milých, ale v plnom nasadení strach vzbudzujúcich psov sa stretlo v Malých Levároch. "Počas tohto týždňa sa konali 21. Majstrovstvá Slovenska v klasickej kynológii. Zúčastnilo sa ich 19 psov so svojimi psovodmi, kolegovia z Českej republiky a ako pozorovatelia prišli kolegovia z Poľskej republiky," vysvetlila Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ SR.

Tento ročník bol výnimočný aj tým, že sa na ňom zúčastnili ako súťažiace dve ženy. Jedna z Českej republiky a jedna zo Slovenska. Výnimočné sú aj policajné psy, ktoré slúžia v policajnom zbore a pretekali v troch disciplínach. "Jedno sú pachové práce, sú obranné práce a poslušnosti. Tento druh psíkov sa používa pri hromadných narušeniach verejného poriadku, ako sú futbal, bezpečnostné opatrenia, na vyhľadávanie pachových predmetov rôznych, na ktorých sa nachádza ľudský pach, prípadne vyhľadanie pachovej stopy," opísal Ladislav Filip, riaditeľ Odboru kynológie a hipológie PPZ SR. 

Väčšina zo štvornohých členov policajného zboru, má za sebou už veľa významných nasadení v teréne. "Minulý rok sme boli vyslaní na pátraciu akciu po osemročnom autistickom chlapcovi, kde sme ho našli v lese v potoku. Ten pes pomôže prehľadávať ten terén veľký," dodal súťažiaci policajt Viliam Žolna. Niektorí z týchto špeciálne vycvičených psov sú ešte o niečo výnimočnejší od svojich kolegov. Majú označenie "dual". "Je to pes, ktorý dokáže zvládať dve veci. Je málo takých psov. Mám ho aj na špeciálne pachové práce, na vyhľadávanie výbušnín. A taktiež ho mám na klasiku, že stopuje, hryzie, robí poslušnosť náročnejšiu," vysvetlil súťažiaci policajt Radoslav Pretóry. 

Napriek tomu, že tento pes má len štyri roky, vlani vykonával dôležitú úlohu. "Zažili sme ochranu pápeža. Vtedy som robil osobne pre pápeža v Košiciach prehliadky aj papamobilu, aj miest kde sa mal zdržiavať," opísal Pretóry. Ocenenie najlepší z najlepších, si odniesla policajná dvojica Peter a Ivor. Bodovo sa umiestnili na prvom mieste. Prvému miestu počas pretekov dýchala na krk dvojica Miška a Leo. Aj keď nevyhrali, odchádzali nadšení. Kým sa zo šteniatka stane policajný pes trvá dlhšiu dobu. Ale potom sa z dvojice psovod a pes stáva nerozlučný tím. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy