Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zastropovanie nemusí pomôcť každému. Krajniak hovorí o "energošekoch"
Zdielať na

Zastropovanie nemusí pomôcť každému. Krajniak hovorí o "energošekoch"

BRATISLAVA / Keď vláda zastropuje ceny energií, pomôže ohrozeným skupinám a dôchodcom. Chce im dať špeciálnu podporu v stovkách eur. V relácii Na hrane to prezradil minister práce Milan Krajniak zo SME rodina. Opozičná Sloboda a solidarita je za. Z nárastu cien energií majú Slováci veľké obavy. Najmä preto, že sa blíži zima. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ.

"Musíme zastropovať ceny energií. Musíme to urobiť aj na budúci rok. V stave energetickej núdze budeme môcť zakázať vývoz elektrickej energie. Budeme môcť nariadiť, komu sa má dodať. Budeme môcť zabezpečiť, aby dodávatelia konečnej spotreby mali povinnosť uzatvoriť zmluvu s každým za predpísanú cenu," jasne sa vyjadril Krajniak. Marián Viskupič z najnovšej mimokoaličnej strany súhlasí.

Tento návrh už ale prešiel vládou a je v parlamente. Podľa premiéra ide o plán B. Stále sa tak čaká na prioritnú pomoc, ktorú schváli európska komisia. "Do konca septembra je čas, dokedy sa EÚ musí dohodnúť. Ak sa nedohodne, tak štát bude regulovať ceny energií," povedal minister práce. V strachu žijú už aj ľudia. Až traja Slováci zo štyroch sa totiž boja toho, čo prinesie zima. Vyplynulo to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane. Najviac sa boja ženy a dôchodcovia. Podľa Viskupiča môže mať problém až 600-tisíc domácností. 

To, že zastropovanie cien energií nie je dostatočná pomoc, priznáva aj šéf rezortu práce. Riešením sú tak aj "energošeky". "Keď dôchodkyňa žije v rodinnom dome, tak by to neufinancovala napriek tomu, že tie ceny zastropujeme. Tá dostane priamu finančnú pomoc. Tým sociálne najslabším pošleme do domácnosti peniaze prostredníctvom šeku. Berme to tak, že to budú peniaze," uviedol.

Vláda to nevzdáva a chce zabrániť aj tomu, aby bola odpojená domácnosť, ak by nemohol majiteľ zaplatiť za teplo. Pomôcť sa opäť chystajú aj dôchodcom, a to najmä nízkopríjmovým. "Bude to vo forme 14. dôchodku, ktorý bude vo výške 70 percent toho 13., ktorý bol vyplatený v júli. Všetko to bude v stovkách, jednorazová pomoc," uzavrel Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy