Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pomoc žiadajú aj vodári, inak si priplatíme. Elektrina totiž výrazne ovplyvní aj ceny vodného a stočného
Zdielať na

Pomoc žiadajú aj vodári, inak si priplatíme. Elektrina totiž výrazne ovplyvní aj ceny vodného a stočného

BRATISLAVA / Za vodu budeme pravdepodobne platiť viac. Dôvodom je aj to, že vyššie ceny elektriny sa premietnu do vodného a stočného. Práve elektrinu slovenské vodárne využívajú pri všetkých procesoch - či už ide o dodávky pitnej vody alebo o čistenie odpadových vod. Nové ceny vody sa preto pravdepodobne dozvieme až po uzavretí súťaží na ceny elektriny.

Predstavte si, že nie len za elektrinu a plyn budeme platiť viac, ale aj za pohár pitnej vody. Na toto riziko upozorňujú slovenské vodárne. Ceny energií sa vyšplhali naozaj vysoko, čo spôsobuje vodárenským spoločnostiam extrémne problémy. Navyše nemajú od štátu žiadny návrh, ako bude cena elektriny pre strategické podniky regulovaná. 

Cena jedného kubíka pitnej vody v Komárne zostáva do decembra nezmenená. Súčasnú cenu jedno euro a 18 centov určil úrad pre reguláciu sieťových odvetví pred 2 rokmi. "Tieto ceny sú na celoslovenskej úrovni skoro najnižšie a nehovoriac o kvalite vody, ktorá v Komárne vyhovuje aj pre dojčenecké účely," informuje Vojtech Balogh z mestskej vodárenskej spoločnosti v Komárne. Ľudia s nižšími príjmami a dôchodcovia majú strach už teraz.

Zmluvu na súčasnú cenu elektriny majú do decembra. Všetky prevádzky vodárne sú zabezpečované elektrickým pohonom. "Ak štát nezastropuje a veľmi rýchlo niečo nespraví s tou elektrickou energiou, tak ten systém sa absolútne zrúti. Ľudia nebudú vedieť platiť ani elektriku, ani plyn, ani vodu. Cena vína alebo vodky bude lacnejšia ako cena vody," povedal k aktuálnej situácii Boris Kollár.

Olej do ohňa priliali aj extrémne horúčavy. Tým obciam, ktoré zostali bez pitnej vody museli pomôcť vodárenské spoločnosti. Vodárne majú problém s infraštruktúrou a na jej obnovu by konkrétne zapadoslovenská vodárenská spoločnosť potrebovala cez 3 miliardy eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy