Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Paradox týždňa mobility: Odrieknuté vlaky spôsobil nedostatok rušňovodičov
Zdielať na

Paradox týždňa mobility: Odrieknuté vlaky spôsobil nedostatok rušňovodičov

BRATISLAVA/NOVÉ ZÁMKY / Železničnej spoločnosti Slovensko chýba vyše stovka rušňovodičov, čo je hlavným dôvodom dennodenného odriekania vlakov. Paradoxne, aj počas dňa bez áut a európskeho týždňa mobility. Najviac odriekané vlaky sú na frekventovanej trase Bratislava - Nové Zámky.

Európsky týždeň mobility a medzinárodný deň bez áut sa snažia motivovať ľudí, aby častejšie používali verejnú dopravu. Paradoxne počas týchto kampaní odriekli železnice viaceré vlaky. Odrieknutých bolo 9 vlakov na trase Bratislava - Šaľa, respektíve Bratislava - Nové Zámky. Všetky ale počas dňa operatívne nahradili v inom čase. "Ja som si všimol ten, čo bol teraz, o 12:09, tak iba ten odriekli. O iných neviem. Nielen dnes, stále sú výluky všade," okomentovali cestujúci.

"Dnešné odriekanie vlakov je z dôvodu nedostatku rušňovodičov, najmä na západnom Slovensku," informoval hovorca ŽSSK Tomáš Kováč.

Aktuálne ich máme na Slovensku vyše 1 200 a k ideálnemu stavu nám chýba vyše 100 rušňovodičov. Každoročne zhruba 90 z nich odchádza do dôchodku alebo dobrovoľne. Železničná spoločnosť Slovensko vidí problém v nedostatku zamestnancov najmä kvôli odchodom ku konkurencii. "Často ponúkajú prácu našim mladým rušňovodičom hneď, ako opustia kurz. K tomu sme blízko hraníc s Českom, kam tiež naši rušňovodiči odchádzajú k súkromným dopravcom," dodal Kováč.

Mzdy sa zamestnancom zvyšovali v januári vďaka novej kolektívnej zmluve a najvýraznejšie to pocítili práve rušňovodiči. Začiatkom roka si prilepšili o 180 €, v tom ďalšom to bude o 80 €. Priemerný plat na tejto pozícii v roku 2022 sa pohybuje okolo 1 800€ v hrubom. Napriek problémom hodnotí dopravná spoločnosť týždeň mobilít pozitívne. "Evidujeme, že vlaky ZSSK využilo zatiaľ 160 - tisíc cestujúcich. O 10% viac cestujúcich ako v roku 2021," informoval Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy