Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia v Tatrách: Zahynul horský vodca so svojou manželkou
Zdielať na

Tragédia v Tatrách: Zahynul horský vodca so svojou manželkou

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách zahynul horský vodca so svojou manželkou. K tragédii došlo pod Bradavicou. Telá poľskej dvojice sa ale stále nachádzajú v žľabe. Z terénu ich záchranári transportujú vrtuľníkom, keď sa zlepšia poveternostné podmienky.

Manželská dvojica v stredu, 21. septembra odtrhla snehovú dosku v Kvetnicovom sedle a následne padala do Slavkovskej doliny. Horských záchranárov zavolal ich kamarát, ktorý liezol neďaleko. "Bola to doska v rozmeroch 10 metrov a kvôli nej zleteli dole a lavína pokračovala v žľabe. Jedná sa teda o lavínovú nehodu," uviedol vedúci záchrany Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry Daniel Mahdal. Vrtuľník pri záchrannej akcii však pomôcť nemohol, pretože v danej oblasti bolo veľmi zlé počasie. Snežilo, bola hmla a fúkal silný vietor. Horskí záchranári tak stúpali k miestu nešťastia po svojich.

Keď prišli pod žľab, žiadne zranené osoby nevideli. Hneď začali hľadať pod snehom. Po asi hodine horského vodcu s manželkou našli. Žiaľ, poľskej dvojici sa už pomôcť nedalo. Telá museli záchranári nechať na snehu. Transport po zemi by bol zložitý a nebezpečný, bol možný iba letecky. Na to ale neboli vhodné poveternostné podmienky. "Na transport by sme potrebovali možno aj 40 chlapov a trvalo by to celý deň," dodal Mahdal.

Keď sa o jeden deň neskôr vyjasnilo, záchranári v spolupráci s letkou ministerstva vnútra konečne vzlietli a telá profesionáli dostali z terénu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy