Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kúriť drevom plánuje čoraz viac domácností. Predajcovia krbov zažívajú v energetickej kríze dobré časy
Zdielať na

Kúriť drevom plánuje čoraz viac domácností. Predajcovia krbov zažívajú v energetickej kríze dobré časy

BRATISLAVA / Pre obavy z rastúcich cien a nedostatku plynu plánuje čoraz viac domácností po celom Slovensku kúriť drevom. No má to aj háčik - dreva je čoraz menej a ceny rapídne stúpajú. Zabudnúť by ste nemali ani na odbornú kontrolu komína, inak vás môžu dobehnúť zbytočné výdavky a pokuty.

Pán Rastislav predáva krby už niekoľko rokov, no dnes pociťuje po alternatívnom zdroji kúrenia obrovský dopyt. Predaj mu stúpol na trojnásobok. Sklad má ale poloprázdny. "Najväčší problém je to, že veľkí výrobcovia, ktorí sú, ktorí nám dodávajú tovar a materiál, tak nestíhajú s výrobou. Termíny na výrobu dostávame na budúci rok na jar," informuje konateľ krbového štúdia Rastislav Hanšút. 

V Kamenci nad Cirochou prechádzajú ľudia od kúrenia plynom na vykurovaniu tuhým palivom. Majú takpovediac šťastie, že hneď za dedinou sú vojenské lesy. Drevo je možné objednať si aj teraz. Dodacia doba je jeden mesiac. "Aj pri súčasných, zvýšených cenách za palivové drevo, je v porovnaní so zemným plynom teplo z dreva lacnejšie, zvyčajne aj o polovicu," povedal Michal Ilovič, Vedúci oddelenie poradenstva SIEA. Do realizácie krbu sa určite nepúšťajte sami. Dôležité je aj odborné čistenie a kontrola komína. Ak spôsobíte požiar a nemáte doklad o skontrolovaní komína, hrozí vám pokuta. Navyše vám poisťovne škody poisteného domu nepreplatia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy