Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič naznačil, že ak ho odvolajú, liberálov by opäť zavolali do vlády. Podľa opozície je to len hra
Zdielať na

Matovič naznačil, že ak ho odvolajú, liberálov by opäť zavolali do vlády. Podľa opozície je to len hra

BRATISLAVA / Je rozhodnuté. Za odvolanie Igora Matoviča zahlasuje nielen Pellegriniho jedenástka ale aj Smer-SD. Pokus lídra OĽaNO odradiť opozíciu nevyšiel. V parlamente sa očakáva rozruch aj s otvorením schôdze. Liberáli vycítili šancu a dávajú si podmienky - najskôr sa má rokovať o nimi vytipovaných zákonoch. Zmenu program schôdze požadujú aj sociálni demokrati.

Prvý pokus nevyšiel

V utorok majú šancu na reparát. Reč je o koalícii, ktorá ľudovo povedané "nenaškrabkala" dosť hlasov, aby sa začalo v Národnej rade SR rokovať. Menšinovú vládu už v utorok čaká ďalšia skúška. V parlamente môžeme očakávať rošádu so zákonmi. Má to byť podmienka na to, aby sa schôdza vôbec otvorila.

Prísľub SaS, že už nebude robiť obštrukcie, visí na vlásku

"Si vytipovali niekoľko bodov, ich návrhy, ktoré by chceli predradiť dopredu. Vraj o ostatných potom ani nemusíme rokovať," hovorí Milan Vetrák, poslanec (OĽaNO). Liberáli síce tvrdili, že chcú čím skôr vyriešiť najmä energetickú krízu, medzi pretláčané zákony sa ale dostali aj také, ktoré s ňou ani zďaleka nesúvisia - svieti tam aj sporný paragraf 363."Otázne je, či sa tak stane. Vraj to OĽaNO chce ešte prerokovať s Igorom Matovičom. Alebo zvolajme mimoriadnu schôdzu a všetko nepotrebné, ako dúhové vlajky, vyhoďme," uviedol Juraj Krúpa, poslanec (SaS). 

Rošáda so zákonmi sa ale týmto nekončí

Ďalšiu zmenu programu sa pokúsi presadiť Smer-SD. "Dajme ako prvý bod programu zákon, ktorým bude možná zmena ústavy a vyvolanie predčasných volieb," hovorí Robert Fico, predseda strany Smer-SD. "Mne je to úplne jedno, či to bude na začiatku alebo na konci, s týmto môžem súhlasiť, dám procedurálny návrh," tvrdí Boris Kollár, predseda NR SR. 

Koalícia tak môže získať nečakaného spojenca a na otvorenie schôdze by hlasy SaS nepotrebovala. Sociálni demokrati na druhú stranu avizujú aj to, že spolu s liberálmi radi odvolajú ministra financií. Toho zrejme nezachránil ani status, v ktorom písal o obnovení štvorkoalície, ak sa vráti do parlamentu.

Opozícia Matovičovi odkazuje, že mu na novú hru neskočí

"On si teraz myslí, že ho neodvoláme, lebo sa vráti Sulík? To sú malé deti. Matovič tam nemá, čo robiť, on je duševne chorý," tvrdí Fico. Že by, za týchto okolností, bola cestička pre SaS zahataná, si myslí aj líder Sme rodina. "Toto už by bol blázninec. Teraz ich odvolajú tých troch nových, potom sa tam vrátia hentí?" uviedol Kollár.

Otázne teraz je, či sa liberálom podarí získať dostatok podpisov pod zvolanie mimoriadnej schôdze. Loviť totiž chcú v koaličných vodách. Osloviť Pellegriniho jedenástku je pre nich až plán B. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy