Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počas havárie uhynuli tony rýb. Život v Hrone sa ani po roku nepribližuje k pôvodnému stavu
Zdielať na

Počas havárie uhynuli tony rýb. Život v Hrone sa ani po roku nepribližuje k pôvodnému stavu

HRON / Tony rýb uhynuli počas minuloročnej havárie na rieke Hron. Po úniku digestátu z bio-plynovej stanice v Budči sa doslova udusilo všetko, čo dovtedy vo vode žilo. Išlo o zhuba 40 kilometrový úsek. Najnovší prieskum ukázal, že život v Hrone sa ani po roku nepribližuje k pôvodnému stavu.

Bola to najväčšia ekologická havária, akú kedy rybári na Hrone zažili. Zničila všetko živé, čo v rieke žilo.

Živočíchy sa doslova udusili

"Vyskakujú, čerí sa voda, lapajú po vzduchu a hynú, aj úplne maličké ryby," povedal Richard Štencl, rybársky hospodár v Žiari nad Hronom. Spôsobil to digestát, ktorý unikol z bioplynovej stanice v Budči. Pri búrke spadol strom na vak a spôsobil jeho pretrhnutie. "6 ton sme vyzbierali, ale odhad je 40 ton, uhynulo tam 24 druhov rýb, hlavátka, mrena, oni sa nevrátia len tak do rieky, keď je prázdna," uviedol z Rybárskeho zväzu Roman Urban. 

Život v rieke Hron sa nepodarilo úplne obnoviť ani po roku

Potvrdil to najnovší odborný prieskum Štátnej ochrany prírody SR. "Výrazný pokles druhov aj pestrosť, zhruba o 50 percent na niektorých miestach," hovorí Katarína Brocká, (ŠOP) SR. Chýbajú napríklad pôvodné prúdomilné druhy rýb, ako podustva či mrena, najmä generačné jedince. Škody odhadujú na milióny. Hoci zarybňujú, je to pomalý proces.

Obnova môže trvať aj 10 rokov

Podrobne skúmali prítoky Kľak, Jasenica a Lutilský potok, ktoré zasiahla ekologická havária. "Významné neresiská rýb dôležité pre obnovu," tvrdí Brocká. 

Migrácii rýb za rozmnožovaním navyše bránia bariéry na rieke. Podľa prieskumu je nutné ich spriechodnenie. Hoci je známy pôvodca havárie vyšetrovanie polícia doteraz neukončila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy