Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Plynu máme v zásobníkoch dosť, dokonca aj pre priemysel. Sulík tvrdí, že krajinu na zimu pripravil
Zdielať na

Plynu máme v zásobníkoch dosť, dokonca aj pre priemysel. Sulík tvrdí, že krajinu na zimu pripravil

BRATISLAVA / Richard Sulík zanechal svojmu nástupcovi na ministerstve hospodárstva návrh možných riešení energetickej krízy. V piatok 16. septembra povedal, že je to sumár opatrení v oblastiach elektriny, plynu aj tepla pre domácnosti, firmy a verejnú správu.

Richard Sulík ocenil, že spôsob odovzdávania ministerstva s Karlom Hirmanom bol korektný, odborný a profesionálny a zároveň mu ponúkol návrh riešení, na ktorých môže do budúcnosti stavať. "Tie naše riešenia dostane na striebornom podnose, či striebornej tácke, určite nie zlatej," vyjadril sa Richard Sulík. 

Podľa Sulíka časť opatrení už urobili, ďalšie sú v procese a iné sú prichystané. Dôležitú úlohu pri odovzdávaní štafety má končiaci štátny tajomník Galek, ktorý má v agende práve energetiku a novému ministrovi bude na úvod pomáhať. Zdá sa, že napriek vážnej situácii v celej Európe, ktorú spôsobuje najmä Putin, nie je dôvod na paniku. "Platí to stále viacej - Slovensko je najlepšie pripravenou krajinou na najbližšiu vykurovaciu sezónu. Naše zásobníky sú plné na viac ako 80 percent," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Podľa neho priemerná spotreba plynu je na Slovensku počas vykurovacej sezóny od 32 do 36 terawatthodín, aktuálne ich je v našich zásobníkov 38. Pri elektrine je to síce náročnejšie, ani tam však nie je dôvod na hystériu. Okrem iného nám pomôže dokončenie tretieho bloku v Mochovciach. "Vo februári, najneskôr v marci budúceho roku tretí reaktor ide na plný výkon, vďaka tomu sa zvýši produkcia elektriny na Slovensku o ďalších 12 percent," dodáva Karol Galek.

No a čo sa týka tepla, Sulík odmietol kritiku, že štát sa vykašľal na ľudí, ktorí ho odoberajú zo systému centrálneho zásobovania. "Toto upozorňujeme od októbra minulého roka - pozor je zle, lebo už toho roku išli ceny hore, a bude ešte horšie," informuje Stanislav Janiš zo Slovenského zväzu výrobcov tepla. Podľa Sulíka je podstatou tohto problému to, že opäť raz niektorí manažéri centrálneho zásobovania teplom si nesplnili riadne svoje úlohy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy