Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec špeciálneho režimu. Cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom už chodcov nepustia
Zdielať na

Koniec špeciálneho režimu. Cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom už chodcov nepustia

VYŠNÉ NEMECKÉ / Keď sa začala vojna na Ukrajine, tak pre obrovský nápor odídencov museli v špeciálnom režime pre peších otvoriť aj hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom. Odvtedy tadiaľ prišlo na Slovensko takmer 150-tisíc chodcov. Od 15. septembra ho však pre peších opäť uzavreli. Ľudia majú využiť alternatívu cez Ubľu alebo Veľké Slemence.

Situácia vo Vyšnom Nemeckom sa vrátila do predvojnového stavu. Chodci z Ukrajiny tadiaľ už oficiálne neprejdú. "Môžeme skonštatovať, že počet ľudí, ktorí prechádzajú pešo cez hraničný priechod Vyšné Nemecké, je naozaj minimálny a takmer žiadny v týchto dňoch," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. 

Tisíce peších odídencov zo začiatku konfliktu sú minulosťou. Aj napriek aktuálnemu zákazu sa však zrejme aj naďalej budú presúvať cez Vyšné Nemecké. Na ukrajinskej strane si totiž odchytia voľné dopravné prostriedky. Podľa aktuálnych denných čísel už zo Slovenska odchádza smerom na Ukrajinu viac osôb, ako ku nám prichádza. Ak by sa opakoval nápor peších, vraj sa opäť povolí ich prechod cez hranicu. "Ministerstvo vnútra v spolupráci so zložkami vie tento režim opäť do niekoľkých hodín okamžite nastaviť," dodáva Zuzana Eliášová.

Aj po zmene režimu chodcov zostávajú na našom najväčšom hraničnom priechode prítomné všetky dobrovoľnícke organizácie. Práve táto kategória odídencov totiž potrebuje najčastejšie pomoc. Hoci je aktuálne situácia na hraniciach pokojná, všetko sa môže zmeniť s príchodom chladných dní. Ľudia na Ukrajine už totiž nebudú môcť prežiť v poškodených príbytkoch, kde nefunguje vykurovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy