Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zamestnávatelia odkazujú vláde: Prestaňte politikárčiť a hľadajte riešenie energetickej krízy
Zdielať na

Zamestnávatelia odkazujú vláde: Prestaňte politikárčiť a hľadajte riešenie energetickej krízy

BRATISLAVA / Republiková únia zamestnávateľov odkazuje vláde, aby prestala politikárčiť a urýchlene prišla so skutočnými riešeniami energetickej krízy. Varujú, že masívne zdražovanie cien energií sa netýka len domácností, ale všetkých sektorov, pre ktoré budú nasledujúce mesiace bez okamžitého prijatia opatrení likvidačné. Ani s najväčšími slovenskými zamestnávateľmi nikto z vlády riadne nekomunikuje, no premiér tvrdí, že ekonomický krízový štáb pravidelne zasadá. Nikto z Republikovej únie zamestnávateľov však nie je jeho súčasťou.

"Bolo niekoľko stretnutí počas leta. Takže ten beží, áno tento krízový štáb pre energetiku beží," vyjadril sa premiér Eduard Heger.

Možno beží, ale asi nie v úplne plnej zostave. Z republikovej únie zamestnávateľov, ktorá združuje najväčších zamestnávateľov Slovenska tam nenájdete nikoho. Ba čo viac, zamestnávatelia, ktorí by aj chceli poradiť a prispieť svojou trochou k riešeniu problému, sa ku kompetentným nevedia ani dostať.

 "Ani jeden rezort nám doposiaľ neodpovedal na naše návrhy. Vždy je to na konci, že veľmi radi by sme sa stretli. Nie, neodpovedajú," vyhlásil predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš.

"Tam nebolo s kým rokovať, keď sme posielali vyjadrenie Zväzu výrobcov cementu na ministerstvo hospodárstva, dostali sme zamietavú odpoveď," vyjadril sa prezident Zväzu výrobcov cementu SR Martin Kebísek.

"Neviem o tom, že by nejaký štáb špeciálne na energetiku zasadal, verím tomu a dúfam, že zasadá, ale žiadny z mojich kolegov, odborníkov v ňom nie sú," povedala Jana Ambrošová, predsedníčka Združenia dodávateľov energií.

Každý z týchto ľudí pritom zastupuje iné odvetvie, sú medzi nimi zástupcovia hotelierov, potravinárov, výrobcov cementu, spracovatelia dreva ale aj zástupcovia dodávateľov energií, či výrobcov tepla.

"Takže neviem o nijakom štábe, teda aspoň my nevieme. Ja by som kľudne nespával," hovorí Janiš.

 Dobré rady odborníkov z praxe potrebujeme ako soľ

Vysoké ceny energií vytvárajú domino efekt, z ktorého sa tak ľahko nespamätáme.

"Dopyt sa znižuje. Tým pádom ceny produktov a služieb sa znižujú, a tým pádom profitabilita firiem je stále menšia a menšia. A keď firma nezarába, tak asi dlhú životnosť nebude mať," uviedol Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

"Toto upozorňujeme už od októbra minulého roku, pozor, je zle. Lebo už toho roku išli ceny hore a bude ešte horšie," vyjadril sa Janiš.

Ak malý podnikateľ doteraz platil napríklad 1 000 eur mesačne za energie, po novom roku to môže byť niekoľko násobne viac. "Na budúci rok pri tejto regulovanej cene, ktorá vychádza bude platiť 10 000 eur. A to žiadny malý podnikateľ neustojí," povedala Ambrošová.

Aj sen o vlastnom bývaní sa už po novom roku môže zdať nedosiahnuteľný. "Každý človek, ktorý uvažuje s výstavbou domu, si to rozmyslí, keď mu cena cementu sa zvýši dvojnásobne," uviedol Kebísek.

"Je to top prioritou mňa, ako predsedu vlády a aj vláda, preto pravidelne zasadáme omnoho častejšie na túto tému," vyhlásil Eduard heger.

"Mne osobne príde, že tie riešenia sú veľmi pomalé," uzavrela Ambrošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy