Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vyššie platy nie sú to jediné, čo žiadajú slovenskí lekári. Až 3 500 lekárov avizuje výpoveď
Zdielať na

Vyššie platy nie sú to jediné, čo žiadajú slovenskí lekári. Až 3 500 lekárov avizuje výpoveď

BTRATISLAVA / Lekári sa stále cítia ako rukojemníci štátu. Hovoria, že ich nedostatočné finančné ohodnotenie ani zďaleka nie je jediný problém. Okrem zvýšenia platov majú ďalších sedem požiadaviek, ktoré sa zatiaľ akosi neriešia. Ak sa vláda nerozhýbe, až 3 500 lekárov avizuje výpoveď.

250-miliónov eur, to je suma, ktorú vyčlenil rezort financií na platy lekárov a sestier v nemocniciach. Odborári trvajú aj na ďalších podmienkach fungovania zdravotníctva. Nemocnice zažili najkritickejšie obdobie pandémie cez, ktoré boli lekári nasadení doslova vodne i v noci a boli ochotní pracovať, aj napriek svojmu voľnému času. "Ja považujem tú jednu, ktorá sa týkala platov zo strany ministerstva financií, za uzavretú. Tu sú ľudia, ktorí chcú podľa mňa zneužiť túto situáciu," uviedol minister financií Igor Matovič (OĽANO). 

Medzi ďalšími požiadavkami, ktoré odborári žiadajú, sú systémové veci, ako poriadok vo financovaní nemocníc, riešenie nedostatku personálu či zreformovanie vzdelávania mladých lekárov. "Nie je problém, že sme nespokojní s našimi mzdami, je problém, že my potrebujeme nových kolegov, potrebujeme systém ktorý zabezpečí, že viacej lekárov zostane na Slovensku a nebudú utekať do okolitých krajín, kde majú ďaleko vyššie mzdy," uviedol predseda Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský. "Tie požiadavky, ktoré odborári majú, sú na mieste," hovorí predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigíniková (SaS). "S ministerstvom financií nemajú nič spoločné. Takže tam držím palce na rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva," uviedol Matovič. 

Šéf združenia lekárov si stojí za tým, že ak minister zdravotníctva situáciu v rezorte nerieši, mal by zakročiť predseda strany, ktorý ho posadil na ministerskú stoličku, a teda Igor Matovič. Taktiež avizoval, že aktuálne sa už zbierajú výpovede lekárov. "Pán Visolajský to myslí dobre s lekármi, ak to myslí zároveň dobre aj so Slovenskom, tak treba stiahnuť výpovede, nevyhrážať sa výpoveďami," hovorí Matovič.

 Rezort zdravotníctva verí, že k avizovanému odchodu lekárov nedôjde a že, naopak, dospejeme k dohode. "Spoliehať sa na ľudskosť lekárov donekonečna, jednoducho nie je fér. Nech počkajú ešte pár mesiacov, vláda robí veľa, nerobí málo, ale nech pridá," tvrdí Cigániková, ktorá zároveň zdvíha varovný prst nad zvyšovaním platov. Ak budú zvýšené ohodnotenia len lekárom v nemocniciach, môže to mať negatívny dopad na ambulancie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy