Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Susedský spor, za ktorým je obyčajná strecha: Domy sú až tak blízko pri sebe, že sa ich strechy dotýkajú
Zdielať na

Susedský spor, za ktorým je obyčajná strecha: Domy sú až tak blízko pri sebe, že sa ich strechy dotýkajú

SNINA / V obci na východe Slovenska sa nachádzajú dva domy, ktoré sú tak blízko pri sebe, že ich strechy sa navzájom dotýkajú. Podľa majiteľa jedného z nich, je čosi také možné iba na Slovensku, keďže na všetko dal súhlas stavebný úrad. Aby toho nebolo málo, pri rekonštrukcii svojho domu údajne sused poškodil strechu druhého domu. A ten sa následne začal rúcať. Majiteľ čakal, že mu sused ponúkne opravu alebo sa ospravedlní, no on namiesto toho vyzval obecný úrad, aby domček zbúrali.

"Také čosi je možné len na Slovensku," hovorí Ján Škumanič, nespokojný majiteľ. Ján žije od roku 2006 v Anglicku a na Slovensko prichádza raz ročne. Starší domček po nebohom strýkovi využíva ako sklad na náradie a rôzny stavebný materiál.

"Ja tu počúvam všelijaké reči, či sa ten dom používa, či nie, podľa mňa to nie je podstatné a je to odsúvanie od merita veci, daň za to platím," povedal sa Ján Škumanič.

Už na pohľad je zjavné, že v tomto prípade čosi nie je v poriadku. Strechy domov sa dotýkajú a majiteľ domčeka ukazuje, že z jeho strechy dokonca niekto časť odrezal, keďže podľa jeho slov zavadzala pri rekonštrukcii susedovho domu.

"Ja som mu nič nepoškodil. Je to vekom, ohrozuje ma a hotovo," povedal sused Ivan Latta.

"Oni nielenže zrezali strechu, ale poškodili aj nosný trám. Ako kolaudačné rozhodnutie mohlo byť vydané na niečo také, kde strechy sa vzájomne dotýkajú," pokračuje nespokojný majiteľ.

Rekonštrukcia susedovho domu prebehla pred niekoľkými rokmi. Stavba sa teraz postupne zosúva a sused sa obáva, že sa zrúti a ohrozí jeho dom. "Oprav tak, aby to mne neškodilo, toto chcem," hovorí sused Latta.

"No ale strechu ste poškodili vy, takže ja vás žiadam, aby ste to opravili. Ja určite nie," odpovedá mu Škumanič.

Sused vyzval obecný úrad, aby Jánov domček zbúrali. Na základe podnetu oboch susedov bol priamo na mieste vykonaný štátny stavebný dohľad. "Poverení pracovníci vykonali miestnu obhliadku. Orgán ŠSD na základe zisteného stavu nesúhlasí s tvrdením pána Lattu o odstránení stavby," vyjadril sa stavebný úrad v Snine.

Ján nad všetkým len krúti hlavou. Tvrdí, že mu poškodili vlastný dom na vlastnom pozemku, následne od neho žiadajú, aby ho zbúral, no napriek tomu sa nevie dovolať pravdy a je presvedčený, že stavebný úrad pred rokmi pochybil.

"Stavebný dozor zlyhal, veď to mali kontrolovať," uviedol Škumanič. Prípad má už v rukách prokuratúra. "Podal som trestné oznámenie vo veci poškodzovania cudzej veci," uzavrel Škumanič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy