Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malá Simonka zomrela pred siedmimi rokmi, vinný mal byť pestún. Je možné, že prípad opäť otvoria
Zdielať na

Malá Simonka zomrela pred siedmimi rokmi, vinný mal byť pestún. Je možné, že prípad opäť otvoria

PREŠOV / V prípade odsúdeného profesionálneho rodiča, ktorý je podľa súdu zodpovedný za smrť 1 a pol ročnej Simonky, zvažuje podanie mimoriadneho opravného prostriedku nielen obhajoba, ale aj prokuratúra.

Po 7 rokoch od tragickej smrti jeden a pol ročnej Simonky uznal sudca obžalovaného vinným. Profesionálneho rodiča dokonca okresný súd pôvodne oslobodil. Malé dievčatko podľa znalca pred smrťou trpelo. Okrem iného malo natrhnuté črevá, sprevádzané vnútorným krvácaním. V ulici, v ktorej Simonka žila v pestúnskej rodine za sedem rokov pribudli nové domy. A tí, ktorí tu žili aj predtým, by na to, čo sa vtedy stalo, najradšej zabudli.

Susedia povedali, že ani nevedeli, že bol odsúdený. S manželmi zo susedstva si pozdravia, ale v kontakte údajne nie sú. Podľa ústredia práce po verdikte súdu nebolo nutné rozviazať s odsúdeným mužom pracovný pomer, keďže sa tak stalo už v minulosti.

"Predmetný pracovný pomer bol ukončený v roku 2015," uviedla Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Nebudem reagovať vôbec," povedal v minulosti obžalovaný Ivan G.

Pestún počas procesu vinu odmietal. Čo hovorí na právoplatné rozhodnutie súdu sme sa nedozvedeli. Keďže neprišiel na vyhlásenie rozsudku krajského súdu, štáb TV JOJ ho navštívil doma. Vyšiel síce pred dvere, ale keď štáb zbadal vošiel bez slova späť do domu. Na ostatnom súde ho zastupoval len jeho obhajca. Ten aj v záverečnej reči trval na tom, že nebolo preukázané, že za smrť dieťatka môže jeho klient.

"Toto dieťa malo zaostalý vývin, malo množstvo zdravotných ťažkostí, preto existuje množstvo pochybností, akým spôsobom, a či vôbec niekto spôsobil tieto zranenia, ktoré viedli k jej smrti," priblížil obhajca obžalovaného Martin Bašista.

Znalec však pred súdom poukázal na to, že išlo o zranenia, ktoré si dieťa nemohlo spôsobiť samo, a že najvážnejšie zranenia vznikli asi 15 až 30 minút pred smrťou. Výška vymeraného trestu prekvapila aj prokurátora. Podľa predsedu senátu mu bol trest znížený aj s ohľadom na dĺžku trestného a súdneho konania.

"Vyčkáme na doručenie písomného vyhotovenia a v prípade, ak zvážime podanie mimoriadneho prostriedku, tak pôjdeme aj touto cestou," uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove Martin Tuleja.

Okrem podmienečného trestu dostal niekdajší profesionálny pestún aj 10-ročný zákaz vykonávať činnosť profesionálneho rodiča. Podľa ústredia práce, pod ktorý kedysi pracovne patril, je už problémom jeho právoplatné odsúdenie.

"Ani po uplynutí doby stanovenej rozhodnutím súdu nebude spĺňať podmienku bezúhonnosti, nakoľko nebude mať čistý register trestov, jeho zamestnanie sa v tejto oblasti nebude možné," dodala Marianna Šebová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy