Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Oslavy SNP rozdeľujú politikov aj verejnosť. Odborníci upozorňujú, že mladá generácia nemá znalosti
Zdielať na

Oslavy SNP rozdeľujú politikov aj verejnosť. Odborníci upozorňujú, že mladá generácia nemá znalosti

SLOVENSKO / Oslavy Slovenského národného povstania rozdeľujú politikov aj verejnosť. Ide pritom o jednu z najdôležitejších udalostí celých slovenských dejín. Mladá generácia má však o tomto povstaní len veľmi povrchné znalosti. Historici a učitelia dejepisu upozorňujú na to, že rozsah vyučovania o SNP je stále nedostatočný.

Podľa odborníkov má vzdelávací systém isté medzery, no postupne sa dostáva do správnych koľají. "Tematike moderných dejín sa na školách venuje trošku menej času, ako by bolo vhodné," tvrdí historik Juraj Lepiš. "Veľa sa zmenilo po náraste extrémizmu v spoločnosti, vtedy prichádzajú tlaky od štátu, aby sa venovala pozornosť tomu, že Slováci sa v danom momente postavili na správnu stranu," hovorí učiteľ dejepisu Jaroslav Babják. 

Slovenské národné povstanie predstavuje v našej histórii veľký míľnik. "Bolo to prvýkrát, keď Slováci zobrali osud do vlastných rúk a vzopreli sa radikálnej fašistickej ideológii, ktorá vládla v štáte," hovorí Lepiš. Tí znalejší medzi študentmi majú jasno aj v tom, aký odkaz nám naši predkovia zanechali.

 Na súčasnej politickej scéne však vidíme snahy nakloniť význam tohto odporu tak, aby vyhovoval tej či onej ideológii. "To je tradícia, ukradnúť si veľké historické udalosti politikmi. História by sa mala odpolitizovať a je dôležité prezentovať to aj deťom. História nie je čiernobiela, ani SNP nebolo len pozitívne," tvrdí Babják. 

Celý rozhovor s Jaroslavom Babjákom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy