Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štát uzavrel s elektrárňami zmluvu o zastropovaní cien elektriny. Požehnať to musí Európska komisia
Zdielať na

Štát uzavrel s elektrárňami zmluvu o zastropovaní cien elektriny. Požehnať to musí Európska komisia

BRATISLAVA / Mikrofóny pred tlačovými konferenciami už zaznamenali kadečo. Naposledy si takto pustil jazyk na špacír šéf Slovenských elektrární a jeho rezortný šéf, Richard Sulík. Témou bola akási zmluva a takzvaný "všeobecný hospodársky záujem", ktorý len tento týždeň Sulík z rokovania vlády stiahol. Štáb TV JOJ zisťoval, či sa tieto debaty pred vysielaním týkajú aj riešení hroziacej obrovskej energetickej krízy.

Spoločná tlačová konferencia Slovenských elektrární a Ministerstva hospodárstva. Témou bolo spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne. Pri čakaní na živé televízne vysielanie sa ale jej hlavným aktérom akosi rozviazali jazyky. "Ale nerozmazávajme to tu. Hlavne nie to VHZ-ko, čo ste mali včera na vláde. Lebo to nebolo vôbec diskutované. To je proti tej dohode. Ale vodné elektrárne neboli," povedal pred začiatkom vysielania šéf Slovenských elektrární, Branislav Strýček, Richardovi Sulíkovi. Nebola to ale len téma tlačovej konferencie, o čom sa diskutéri pred mikrofónmi bavili. Richard Sulík sa zaujímal o istú zmluvu. "Teraz už bude zmluva naplnená, hej? Čo ideme podpísať," opýtal sa. "Pokiaľ to spravíme v takej rýchlosti, ako to máme naplánované," odpovedal mu Strýček. 

"Netreba za tým žiaden škandál, ani nič iné hľadať," vyjadril sa štátny tajomník MH SR, Karol Galek. Vysvetlenie je, že vláda sa ešte začiatkom roka dohodla s elektrárňami na tom, že do roku 2024 nezvýšia ceny elektrickej energie, výmenou za to, že výrobu lacnej jadrovej elektriny štát nezaťaží špeciálnou daňou. Teraz navyše štát uzavrel s elektrárňami zmluvu o zastropovaní cien pre domácnosti. Požehnať to ale ešte musí Európska komisia. "Aby sa to na tej komisii ľahšie posudzovalo, tak síce predmetom zmluvy sú iba jadrové elektrárne, ale myslíme aj na tie iné. Aby niekto nepovedal, že vy ste sa zamerali iba na jednu spoločnosť a jeden druh tých najlacnejších zdrojov," vysvetlil  "Dohoda na poskytnutí lacnej elektriny sa týka výroby z lacných zdrojov. Návrh, ktorý bol predložený do vlády ale predpokladá dodávky elektriny aj z vodných zdrojov. O tomto zákone Slovenské elektrárne neboli informované, nikto to s nami nekonzultoval," uviedli v stanovisku Slovenské elektrárne. 

Problémy hlásia podnikatelia

Informačnú diskrepanciu si vraj páni vydiskutovali po tlačovej konferencii. No kým sú ceny elektriny pre domácnosti nateraz ako - tak, ľudovo povedané, v suchu, obrovské problémy hlásia podnikatelia z asi všetkých oblastí. Pre ceny energií krachujú výrobné podniky, zatvárajú sa reštaurácie i rekreačné zariadenia. Fabriky hrozia hromadnými výpoveďami. No podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva, na konci tohto tunela už svieti malé svetielko nádeje a pomoci. V hre je aj zastropovanie cien pre veľkoodberateľov. Opäť je to ale v rukách Európskej komisie. "Má prebehnúť, no ešte nie je oznámená mimoriadna rada ministrov pre energetiku, kde sa bude hovoriť aj o možnom zastropení takýchto cien, na úrovni Európskej únie. Ale nepoznáme zatiaľ žiadne detaily, nič konkrétne," dodal Galek. O prvej pomoci zo strany štátu by sa podnikatelia mali dozvedieť budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy