Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jazdiť pod vplyvom sa naozaj neoplatí: Opätovné získanie vodičáku môže stáť tisícky eur
Zdielať na

Jazdiť pod vplyvom sa naozaj neoplatí: Opätovné získanie vodičáku môže stáť tisícky eur

BRATISLAVA / Často sa vyskytujú vodiči, ktorí jazdili pod vplyvom. Spája ich to, že po dolapení o vodičák prišli, a na istý čas majú zakázané šoférovať. Zisťovali sme, čo ich čaká po uplynutí tohto zákazu.

Upozornili na seba rôzne. Kým 70-ročného muža z Radvane nad Laborcom pre opätovné jazdy pod obci pod vplyvom udali, 39-ročný Michalovčan nedal na kruháči prednosť policajtom. Ďalší vodič sa pred hliadkou dal na útek. Spája ich nielen to, že dychová skúška u nich potvrdila alkohol, no tiež fakt, že v čase jazdy mali vodičák zadržaný. Kým v roku 2015 policajti za prvý polrok odhalili takmer 4 340 vodičov pod vplyvom alkoholu, štatistiky hovorí, že na prvý polrok tohto roka ich bolo o 900 viac.

Ak vodičom uplynie trest zákazu činnosť, neznamená to, že automaticky dostanú vodičák naspäť. Čaká ich zdĺhavý, no hlavne poriadne drahý proces. "V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od alkoholu, ktorú vykoná psychiater," povedala hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. "Psychiatrické vyšetrenie má poukázať, či išlo o náhodnú konzumáciu, alebo je to časté. Ak zistíme, že je závislý, do nálezu to napíšeme, on sa musí ďalej buď riešiť, alebo navštevovať psychiatrov," uviedla psychiatrička Danica Caisová. 

Podobne sa postupuje aj pri iných návykových látkach. "Ak je dôvodné podozrenie, že vodič užil iné návykové látky alebo lieky alebo sa odmietne podrobiť vyšetreniu na ich zistenie," povedala Bárdyová. Ak šofér príde o vodičák na dva roky a viac, čaká ho preskúmanie zdravotnej, psychickej a tiež odbornej spôsobilosti.

"Keď polícia rozhodne, že musí absolvovať doškoľovací kurz, je tam 12 hodín teórie a 6 hodín praktickej jazdy. Najprv robí teoretickú časť, musí napísať test na určitý počet bodov, minimum je 50, maximum 55. Jazda je po úspešnom absolvovaní testu," uviedol majiteľ autoškoly Václav Hnát.

"Nie je to lacná záležitosť, každé vyšetrenie, či už u dopravného psychológa, či odborné preskúšanie, ale aj zdravotná spôsobilosť, na všetko musia byť určené sumy, ktoré musí zaplatiť," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Opätovné získanie vodičáku po absolvovaní všetkých úkonov rádovo môže stáť aj viac ako tisíc eur. "Ak po odpykaní trestu zákazu činnosti, po uplynutí doby sa rozhodne, že nebude absolvovať všetky previerky, tak vodičák nedostane," dodala Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy