Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer doniesol petičné hárky k referendu do prezidentského paláca
Zdielať na

Smer doniesol petičné hárky k referendu do prezidentského paláca

BRATISLAVA / Strana SMER-SD v stredu, 24.8., ráno do prezidentského paláca priniesla petičné hárky vyzývajúce hlavu štátu k vypísaniu referenda o predčasných voľbách.

Opozícia rovnakú iniciatívu spustila už aj minulý rok, no Ústavný súd v júli 2021 vyhlásil otázku za protiústavnú. Robert Fico obvinil Zuzanu Čaputovú zo zmarenia vôle ľudu, keďže práve ona sa na túto inštitúciu obrátila. 

Tentokrát tvrdí, že otázky sformuloval jasne:

  1. Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?
  2. Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?

Smer sa spojil s niekoľkými ďalšími politickými subjektmi. Nedávno zverejnil video s predsedom Republiky Milanom Uhríkom, v ktorom mu ďakoval za pomoc. Hlava štátu sa pravdepodobne znova obráti na Ústavný súd, čoho si je Fico vedomý. "Ak prezidentka urobí krok, ktorý avizovala, budeme to považovať za zmarenie referenda. Bude ho môcť naplánovať na 29. októbra, počas čoho sa budú konať komunálne a regionálne voľby," uviedol na tlačovom konferencii.

Podľa jeho názoru chce Zuzana Čaputová použitím Ústavného súdu zdržať vypísanie referenda. Na spojených októbrových voľbách sa totiž očakáva veľká voličská účasť, čo by pomohlo aj akcii Smeru. Avizoval aj iné protestné akcie, mimo iného aj ďalšie odvolávanie ministra obrany Romana Mikulca.

Ľuboš Blaha vyhlásil, že "polovica, alebo väčšia časť Slovenska" si želá predčasné voľby. Zabudol však priniesť dôkaz k tomuto tvrdeniu. Do paláca totiž doniesli 406-tisíc hárkov, čo len tesne presahuje hranicu siedmich percent celkového počtu obyvateľov krajiny. Pri pulte sa s agitačnými rečami postupne vystriedali prakticky všetky tváre strany. Erik Kaliňák si s mikrofónmi "zahral Tetris".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy