Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Služobné psy odhalili za minulý rok takmer 50 kilogramov drog. Výcvik trvá približne 5 mesiacov
Zdielať na

Služobné psy odhalili za minulý rok takmer 50 kilogramov drog. Výcvik trvá približne 5 mesiacov

MALACKY / Služobné psy finančnej správy odhalili len za minulý rok viac ako tri milióny kusov nelegálnych cigariet a takmer 50 kilogramov drog. V súčasnosti v tejto štátnej zložke pôsobí 50 chlpáčov, ktorí vyhľadávajú aj chránené druhy rastlín a živočíchov. Stredisko v Gajaroch slúži na ich výcvik už od roku 1997. Ročne sa tam uskutoční približne 100 kynologických kurzov.

"V prvom rade očakávame od psíka, aby bol výborný aportér, aby prinášal loptičku, prinášal ju psovodovi a hral sa s ňou," vysvetľuje inštruktor výcviku Josef Klíma.

Počas výcviku ho čaká aj jej vyhľadávanie na rôznych ukrytých miestach. Loptičky sú následne nasiaknuté cieľovým pachom, napríklad reálnymi drogami či tabakom. Psov čaká približne 5-mesačný výcvik poslušnosti a zdravotné testy. Z 50 potenciálnych "uchádzačov" určených pre službu vo finančnej správe tak zostane častokrát len jeden.

"Musíme na ňom vidieť nasadenie, výborný temperament, veľkú chuť pracovať," priblížil Klíma. Finančná správa má skúsenosti aj s pašerákmi, ktorí sa štvornohé posily snažia zmiasť a v rámci nelegálnej prepravy používajú napríklad kávu. Tá je však pre psov odpudivá a počas zásahu tým pádom zmenia aj svoje správanie.

"To je indícia pre skúseného psovoda, že tam niečo nie je v poriadku a začíname s dôkladnou colnou kontrolou. Mali sme zaujímavé záchyty na východnej hranici pri cigaretách, napríklad v pneumatikách, v rôznych plynových nádržiach, drevených doskách," povedal Milan Dibala, vedúci Oddelenia služobnej kynológie finančnej správy.

Aj minulý rok na jeseň sa Akimovi v kamióne, ktorý naoko prevážal interiérové dvere, podarilo odhaliť kontraband. "Záchyt 1 600 000 kusov cigariet bol jeden z najväčších záchytov, ktoré sme s týmto psíkom mali," povedal Miroslav Gabriel, psovod z Colného úradu v Trenčíne.

Hoci väčšinou psy, ktoré idú do zaslúženého dôchodku zostávajú doma u psovoda a stávajú sa tak jeho majetkom, v Lotyšsku sa stal bizarný prípad, kedy psík putoval po odslúžení do dražby.

"Keď zistili, že na dražbu prišli samí hrubokrkí a zlatými reťazmi ovešaní ľudia, zistili, že to nebude to pravé dávať drogového psa do dražby, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou tá drogová mafia psíka chcela kúpiť a využívať ho na to, aby mohli obchádzať zákon," uzavrel Klíma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy