Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo školstva predstavilo 4 výzvy z Plánu obnovy. Týkajú sa rozšírenia kapacít, ale aj zmeny prevádzky
Zdielať na

Ministerstvo školstva predstavilo 4 výzvy z Plánu obnovy. Týkajú sa rozšírenia kapacít, ale aj zmeny prevádzky

BRATISLAVA / V stredu, 24.augusta, predseda vlády SR Eduard Heger, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling, generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková predstavili štyri výzvy pre školstvo z Plánu obnovy. Zamerané sú na rozširovanie kapacít materských a základných škôl, debarierizáciu stredných škôl a odstránenie dvojzmennej prevádzky.

"Úspešné krajiny stoja na vzdelaných ľuďoch," povedal na úvod premiér Eduard Heger. To bol podľa neho dôvod, prečo zaradila vláda školstvo medzi hlavné priority. Školstvo bolo v minulých vládach podľa neho predmetom zanedbávania. Dlh voči vzdelávaniu chcú odstrániť. V pláne obnovy vyčlenili takmer jednu miliardu na oblasť vzdelávania.

Výzvy majú pomôcť podľa slov premiéra dobudovať nové škôlky, odstrániť dvojzmenné prevádzky na základných školách a tiež podporiť proces debarierizácie školských budov. "Zabezpečíme prístup do škôl pre všetkých," vyhlásil Heger. Dodal, že prostredníctvom výziev tiež dobudujú kapacity základných škôl.

Financie budú smerovať do samospráv

"Chcem vyzvať všetkých starostov, aby sa zapojili. Ministerstvo školstva, ale aj celá vláda takto podáva pomocnú ruku, aby sme spoločne mohli občanom priniesť kvalitné služby v oblasti vzdelávania," ukončil Eduard Heger svoje vyhlásenie.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling povedal, že niektoré deti majú problém dostať sa do materských škôl. Rozšírenie a vybudovanie nových materských škôl je podľa ministra školstva prvá výzva z Plánu obnovy. 

"Cieľom výzvy je vytvoriť približne 12 300 miest v materských školách a zároveň v týchto obnovených priestoroch aj dosiahnuť úsporu primárnej energie minimálne 30 percent," uviedol Gröhling. Dodal tiež, že žiadať o túto výzvu budú môcť všetci zriaďovatelia materských škôl - mesto, obec, orgán štátnej správy, cirkevný zriaďovateľ, súkromný zriaďovateľ. Financie v rámci výzvy sú určené na rekonštrukciu, modernizáciu, prístavbu a nadstavbu v materskej škole- všetko, čo pomôže rozšíreniu kapacít.

Druhá výzva sa týka základných škôl

Ministerstvo školstva chce rozšíriť kapacity aj pre základné školy. Ako pri prvej výzve, môžu žiadať o financie všetci zriaďovatelia. Výzva je zameraná na rekonštrukciu, či výstavbu. "Tretia výzva je výzva na odstránenie dvojzmennej prevádzky," priblížil minister školstva. Režim dvojzmennej prevádzky nie je podľa ministra vhodný ani pre žiakov, ani pre učiteľov. Ide o 49 lokalít, 49 obcí, ktoré budú môcť žiadať o túto výzvu. Týka sa podľa Gröhlinga 400 žiakov, 400 tried. Sú to deti, ktoré chodia do školy popoludní.

"Verím, že táto výzva je začiatok k tomu, aby sme odstránili diskrimináciu čo sa týka mladých ľudí," vyjadril sa Gröhling. 

Debarierizácia škôl má pomôcť sprístupniť školy pre všetkých

Podľa ministra školstva by mali žiaci so zdravotným znevýhodnením dostať stredoškolské vzdelanie v čo najlepších podmienkach. "Sú tam určené stredné školy kvôli tomu, že medzi plánom obnovy a eurofondami nemôže byť žiadna duplicita. A keďže eurofondy sa využívajú aj v ďalšom programovom období na debarierizáciu základných škôl, preto sa Plán obnovy smeroval v rámci tejto oblasti debarierizácie na stredné školy," priblížil minister školstva Gröhling. 

V Pláne obnovy je sto výziev

"Z toho 28 už bolo spustených a práve veľká väčšina z toho je v rezorte školstva," uviedla generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková. Rýchle spustenie výziev podľa Vašákovej zabezpečí to, aby mohli plniť to, čomu sa zaviazali, keďže Plán obnovy je právny záväzok.

"V pláne obnovy musíme plniť kritérium neškodiť životné prostredie. Toto kritérium zahŕňa aj 30 percent úspor primárnej energie. Akékoľvek rekonštrukcie, ktoré robíme, musia plniť túto požiadavku," odpovedala Vašáková na otázku redaktorky TV JOJ k priblíženiu ušetrenia 30 percent energií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy