Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Práca z domu, vyučovanie na diaľku, nižšia teplota v budovách. Scenárov, ako šetriť pri nedostatku energie, pribúda
Zdielať na

Práca z domu, vyučovanie na diaľku, nižšia teplota v budovách. Scenárov, ako šetriť pri nedostatku energie, pribúda

BRATISLAVA / Viaceré inštitúcie už pre rastúce ceny elektriny a plynu chystajú opatrenia a plánujú škrtať. Vláda ale nateraz mlčí, no núdzový plán po vzore iných krajín zrejme neminie ani nás.

Čo týždeň, to nový rekord. Ceny energií rastú do astronomických výšok a s nimi aj obavy, či budeme mať v zime čím svietiť a kúriť. "Tá kritická situácia môže nastať. To znamená, že áno, môže byť nedostatok zemného plynu na Slovensku, pokiaľ ide o tie dodávky," vysvetlil analytik portálu ENERGIEPREVAS.SK Jozef Badida. Kým vo viacerých európskych krajinách už majú plán, ako na energiách šetriť, u nás naň zatiaľ čakáme. Minister hospodárstva chce základné scenáre prezentovať po zajtrajšom rokovaní vlády. "Máme pripravených niekoľko, je to vlastne vyústenie našej doterajšej činnosti," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík.

Zásob máme, zdá sa, že dosť. Približne 70 % plynu, ktorý je aktuálne natlačený v zásobníkoch, je určený na našu spotrebu a zazmluvnené sú aj ďalšie tankery so skvapalneným plynom. "Problém nie je s množstvom plynu, ale s tou šialenou, donedávna nepredstaviteľnou cenou," dodal Sulík. To je u nás zároveň aj hlavný dôvod, prečo začať šetriť. Medzi prvými to pochopil aj Úrad priemyselného vlastníctva SR. "Obmedzíme klimatizovanie priestorov na prijateľnú úroveň, znížime teplotu vykurovania na maximálne 20 stupňov a zároveň znížime teplotu ohrevu vody," vysvetlil predseda ÚPV SR Matúš Medvec.

Otázka ale je, či sú pripravení šetriť aj občania

Čakať na prvú novoročnú faktúru by totiž bola chyba. "Chyba je motorom učenia a vždy je lepšie naučiť sa na chybách druhých ľudí a stále platí, že je lepšie byť pripravení, ako následne prekvapení," vyjadril sa psychológ Robert Krause. Najťažšie je ale so šetrením začať a prísť tak o komfort, na ktorý sme boli dlhé roky zvyknutí. Čím skôr tak ale urobíme, tým menej budeme platiť. "Stále platí, že tou najlacnejšou, najekologickejšou a najbezpečnejšou energiou je tá, ktorú nemusíme vyrobiť a následne ju ani nespotrebujeme," dodal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Karol Galek.

Hitom najbližších mesiacov tak bude šetrenie a to na všetkých frontoch. Energie sú totiž len začiatok. "Pretože sa prelievajú do všetkých tovarov a služieb, ktoré v ekonomike máme," vysvetlil ekonomický analytik SLSP Matej Horňák. Ak prestaneme kupovať a míňať, pocítime to aj na vývoji ekonomiky, ktorá už teraz spomaľuje a po zime môže dokonca zastať. "Ten základný scenár nateraz neukazuje, že by sme sa rútili do nejakej recesie, aj keď tá pravdepodobnosť tam samozrejme je," dodal Horňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy