Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Antivirotikum na liečbu ochorenia COVID-19 je k dispozícii. Na objednanie je nutný pozitívny covid test
Zdielať na

Antivirotikum na liečbu ochorenia COVID-19 je k dispozícii. Na objednanie je nutný pozitívny covid test

BRATISLAVA / Na to, aby ste sa dostali účinným antivirotikám proti COVIDU-19 potrebujete recept od lekára a pozitívny covid test, či už PCR alebo aj antigén z autorizovaného testovacieho miesta. Hrá sa však o čas. Antivirotiká musíte začať užívať najneskôr do piatich dní po prvých príznakoch. V slovenských lekárňach však tieto lieky fyzicky nie sú.

Na Slovensku máme aktuálne viac ako 20-tisíc balení lieku Paxlovid. Je to antivirotikum, s ktorým sa pred časom liečil aj americký prezident Biden. "Zvlášť pre rizikových pacientov, ktorí by inak skončili v nemocnici na pľúcnej ventilácii, je to dobrá správa," informuje prezident lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Liečba antivirotikami je určená najmä pre ľudí nad 60 rokov, pacientov so srdcovo-cievnymi problémami, s ochoreniami pľúc, cukrovkou, obezitou či pre onkologických pacientov. "Títo pacienti by liečbu mali dostať, pretože ak ju budú užívať včas, vôbec sa nemusia dostať do nemocnice, táto liečba je vysoko účinná," povedala lekárka Adriana Šimková. Od včera stačí na predpísanie antivirotík už aj antigénový test, ale musí byť od testovacej autority, čo znamená, že vzorku odoberá vyškolený personál, a dáva o tom relevatný doklad.

V lekárňach tieto antivirotiká nenájdete, všetko reguluje štát. Vy si ich môžete iba objednať a prísť si po ne opäť počas nasledujúcich 24 hodín. "Ide naozaj o lieky, ktoré majú vysokú cenu, a preto to chceme takto regulovať, tieto lieky stoja stovky eur," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Pacientovi objednajú liek Paxlovid len po predložení receptu, zvyčajne je k dispozícii v priebehu dňa. Iná situácia je s liekom Lagevrio. "Lagevrio sa objednať aktuálne nedá," povedal farmaceut Tomáš Adamec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy