Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre obce do dvetisíc obyvateľov svitla nádej. Môžu mať kanalizáciu, aj keď na to nemajú peniaze
Zdielať na

Pre obce do dvetisíc obyvateľov svitla nádej. Môžu mať kanalizáciu, aj keď na to nemajú peniaze

BRATISLAVA / Na Slovensku ešte existujú stovky dedín, ktoré nemajú verejný vodovod alebo kanalizáciu. A to aj napriek tomu, že bola možnosť využiť na ich vybudovanie peniaze z eurofondov. Bola, ale nie pre malé obce do dvetisíc obyvateľov. Takých je na Slovensku okolo 1 400. Situácia sa ale mení. Ministerstvo životného prostredia vydalo výzvu na výstavbu kanalizácie, vodovodov a čističiek odpadových vôd pre malé obce a peniaze na to pôjdu z nášho Environmentálneho fondu.

Obec Pača má len niečo cez 500 obyvateľov, ktorým sa bez kanalizácie nežije práve najľahšie. "Lebo jediná spoločnosť je VVS, ktorá má auto na vývoz fekálií a čakacia doba je aj dva mesiace," vysvetlil starosta obce Ladislav Zagiba. Kanalizácia je v obci potrebná, starosta verí, že dotáciu sa im podarí získať. Doteraz o financie na vybudovanie kanalizácie v dedine nežiadali. "Lebo aglomerácie nad dvetisíc obyvateľov boli uprednostňované, do 2 015 mali byť, čo sa nestalo, ale žiadať určite by sme chceli a zapojíme sa do týchto fondov," vysvetlil starosta. Takýchto obcí, ktoré nemajú verejnú kanalizáciu, alebo čističku odpadových vôd, je podľa ministerstva na Slovensku takmer tisícka. A ďalších 400 nemá dokonca ani len verejný vodovod. "Ide o obce do dvetisíc obyvateľov, tieto obce nemôžu čerpať peniaze z európskych fondov," vyjadril sa minister životného prostredia SR, Ján Budaj.


Ich podpora bola zameraná na obce nad dvetisíc obyvateľov, keďže taký je bežný štandard v Európe. Slovensko sa preto rozhodlo podporiť malé obce z vlastného Environmentálneho fondu. "40 miliónová dotácia na budovanie kanalizácie, vodovodu a čističiek," uviedol Budaj. Žiadosti môžu obce predkladať do 22. septembra 2022. Prioritu budú mať malé obce v chránených vodohospodárskych oblastiach, alebo na území národných parkov. Žiadať ihneď si ale môžu aj ostatné. "Tieto si môžu podať žiadosť, ak nebude minutá alokácia, tak bude im možné poskytnúť tiež," vysvetlil generálny riaditeľ Environmentálneho fondu, Ľubomír Vačok.

Päť percent sumy, o ktorú obec žiada, bude musieť v rámci spoluúčasti zaplatiť sama. Niektoré malé dedinky majú taký nízky rozpočet, že ani tých päť percent nenaškrabú. Tentoraz už ani nemusia. "Zavádzame novinku a to je úverovanie na 20 rokov s mizivým úrokom," dodal Budaj. "Ročná úroková sadzba je 0,1 percenta a garancia na 20 rokov," uviedol Vačok. Ďalší balík z Envirofondu je určený na opravu už existujúcej kanalizácie, vodovodu, alebo čističiek odpadových vôd. Tie sú už na mnohých miestach v dezolátnom stave, alebo už nezodpovedajú súčasným environmentálnym kritériám. Z tohto fondu bude možné žiadať aj o modernizáciu teplární.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy