Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stopy extrémneho sucha už vidieť po celej Európe. Na Slovensku chýba voda viacerým obciam
Zdielať na

Stopy extrémneho sucha už vidieť po celej Európe. Na Slovensku chýba voda viacerým obciam

SVET A SLOVENSKO / Dramaticky vysychajú jazerá aj svetoznáme rieky. Ohrozuje to kritické zásoby pitnej vody. Obrovský problém už má Londýn, kde sa stráca Temža. A žiaľ, ani hladina Dunaja v Bratislave na tom nie je najlepšie.

"Vyschnuté sú prakticky všetky malé toky, potoky od krajného západu, až po krajný východ. V predchádzajúcich dňoch sme videli vyschnutú Bodvu," uviedol Michal Hazlinger, hydrológ. Vyschnutá je aj rieka Štiavnica, nízke hladiny majú aj priehrady. A to nielen na Slovensku. Trpí celá Európa. "Od Pyrenejského polostrova až po strednú Európu," tvrdí Hazlinger. 

Voda chýba nielen v korytách riek, ale aj pod zemou

"Veľmi nízke sú aj hladiny podzemných vôd. Nastáva problém s pitnou vodou," hovorí Hazlinger. Viacerým obciam na Slovensku už vyschli studne a pramene, vodou musia šetriť, inde je už neskoro a vodu musia dovážať.

Nedostatok pitnej vody majú viaceré mestá vo svete aj bežne, ale v tomto roku zvlášť. Medzi desať najviac ohrozených patrí okrem Jakarty, Istanbulu či Káhiry, aj daždivý Londýn. "Môžete vidieť, že hladina rieky je veľmi nízka, aj počas leta by mala byť výrazne vyššia. Máme za sebou dlhé obdobie bez dažďov a klesla aj hladina podzemných vôd," uviedla Hannah Cloke, profesorka hydrológie, University of Reading. 

Odborníci sú skeptickí

Toto sa bude opakovať. Bratislava sa do prvej desiatky našťastie nedostala vďaka Dunaju. Čo však neznamená, že suchom netrpí. Hladina Dunaja v týchto dňoch klesla na kritickú hranicu, kedy bude nevyhnutné zastaviť lodnú dopravu. "Aktuálne v Dunaji tečie asi len 700m3 za sekundu," tvrdí Hazlinger. 
Pre porovnanie, Dunaj mal pred 9 rokmi na tomto mieste maximum 10 metrov a teraz má ledva 2,5, pod Devínom iba 1 meter. Čo je pre plavidlá s hlbším ponorom už riziko.

Takáto nízka hladina však nie je po prvý raz, dialo sa tak pred 4 rokmi a najnižšiu hladinu mal pred viac ako sto rokmi. "V roku 1909, keď tieklo ešte menej ako teraz, ďalšie veľké sucho bolo aj v roku 1947," hovorí Hazlinger. Na archívnych fotkách bola z Dunaja len malá dedinská rieka. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť. Aj v roku 1947 bol Dunaj v marci takto rozvodnený a v septembri už tiekla len malá riečka. "Je to trend, raz dlhé sucho, potom povodne," uviedol Hazlinger. 

Sucho v Európe prinieslo aj nečakané prekvapenia 

​Najväčšie sucho za posledných 500 rokov, ktoré zasiahlo Európu, prinieslo so sebou aj viacero nečakaných prekvapení. Pre výrazné zníženie hladín európskych riek a vodných nádrží napríklad opätovne uzreli svetlo sveta rôzne budovy, mosty, či lode, ktoré sa ukrývali na dne. 

​Brutálne horúčavy napríklad opätovne odkryli megalitickú stavbu na západe Španielska, známu ako španielsky Stonehenge. Od zaplavenia celej oblasti pred takmer šesťdesiatimi rokmi došlo k jeho opätovnému odhaleniu v dôsledku nízkej hladiny nádrže len po štvrtýkrát.

​V Srbsku neďaleko mesta Prahovo odhalil svoje tajomstvá Dunaj. Pre mimoriadny pokles hladiny sa opäť objavili kýly desiatok nemeckých vojnových lodí naložených výbušninami, ktoré sa potopili počas druhej svetovej vojny.

​Plné ruky práce s likvidáciou bomby mali zase začiatkom augusta talianski pyrotechnici. Výbušninu objavili po mimoriadnom znížení hladiny rieky Pád a následne ju zlikvidovali

​Pokles hladiny Rýnu zase v Nemecku odhalil na mnohých miestach takzvané hladové kamene. Tými v minulosti ľudia označovali pokles hladiny riek, ktorý so sebou zvyčajne niesol skazu a hlad. Bývajú na nich napríklad nápisy ako: "Keď ma uvidíš, plač".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy