Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší zásah bleskom počas turistiky: V Malej Fatre horskí a leteckí záchranári ratovali českého turistu
Zdielať na

Ďalší zásah bleskom počas turistiky: V Malej Fatre horskí a leteckí záchranári ratovali českého turistu

MALÁ FATRA / Horskí a leteckí záchranári vyrážali na pomoc českému turistovi, ktorého našťastie nepriamo zasiahol blesk. Čech mal viac šťastia ako 33-ročný Poliak, ktorého 15. augusta pod Kriváňom blesk zabil.

Českí turisti sa z túry vracali príliš neskoro. Zastihla ich búrka a jedného z nich zasiahol nepriamo blesk. Na pomoc mu išli štyria horskí záchranári. "My sme vyrazili ešte počas búrky, išli sme autom, dostali sme sa až na Chatu pod Grúňom a tam sme čakali, kým tá búrka ustane," vysvetlil Juraj Akantis z HZS Malá Fatra. Zraneného Čecha medzitým iná skupinka turistov preniesla pod hrebeň na bezpečnejšie miesto.

Búrková činnosť neustávala a horskí záchranári museli na zlepšenie počasia počkať. Nemohli riskovať, k zranenému turistovi sa potrebovali dostať živí. "Je veľmi nebezpečné ísť v búrke zachraňovať, lebo my na sebe nesieme množstvo železa," popísal Akantis.

Počkať museli aj leteckí záchranári

"Po zlepšení podmienok letel vrtuľník na Chatu pod Grúňom, kde sa na palubu pridal horský záchranár," vysvetlila Zuzana Hopjaková z ATE Poprad. "Ma vysadili k pacientovi a následne bola vysadená aj lekárka," opísal Matej Sloviak z HZS Malá Fatra. Po zásahu bleskom utrpel 49-ročný Čech poranenie tváre, hrudníka a chrbtice. Krátko bol aj v bezvedomí. "Vzhľadom na zhoršujúce sa počasie museli záchranári muža z miesta čo najrýchlejšie evakuovať. Počas medzipristátia mu lekárka poskytla primárne zdravotné ošetrenie, bol preložený na palubu a v stabilizovanom stave letecky prevezený na ďalšie vyšetrenie do FN v Žiline," vysvetlila Hopjaková.

Blesky a silné búrky sa v Malej Fatre vyskytovali skôr v júli, ako v auguste. Turisti by mali byť teraz ešte opatrnejší a sledovať by mali aj počasie. "Vyraziť ráno skôr a schádzať už pred obedom," odporúča Štefan Holubek, náčelník HZS Malá Fatra. Ak vás už na vrchole búrka zastihne, treba sa čo najskôr dostať do doliny. "Búrka a blesky sú nevyspytateľné, ale treba sa hýbať, treba schádzať čo najnižšie do bezpečia," vysvetlil Akantis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy