Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Škótsku sa ženy dostanú bezplatne k menštruačným potrebám. Na Slovensku sa o niečom podobnom neuvažuje
Zdielať na

V Škótsku sa ženy dostanú bezplatne k menštruačným potrebám. Na Slovensku sa o niečom podobnom neuvažuje

BRATISLAVA / V Škótsku sa od pondelka ženy i ďalší, ktorí ich potrebujú, dostanú vo verejných budovách bezplatne k menštruačným potrebám. Škótsko sa stalo vôbec prvou krajinou na svete, ktorá niečo podobné uzákonila. Tamojší parlament to dokonca schválil jednohlasne. Na Slovensku sa o niečom podobnom zatiaľ neuvažuje, aj keď menštruačná chudoba, kedy si ženy nemôžu dovoliť kúpiť vložky či tampóny, je v niektorých regiónoch potvrdená.

Ku Škótsku sa v bezplatnej dostupnosti k menštruačným potrebám vo verejných budovách pridal aj Nový Zéland. Dobrou správou je, že ani na Slovensku nezaostávame za Škótskom. V niektorých reštauráciách a iných prevádzkach majú už ženy voľné dostupné hygienické potreby. "Máme, približne rok a pol, lebo vývinom reštaurácie to prišlo vhodné," informuje Igor Husár, majiteľ reštaurácie. 

Pre ženy však pridali aj ďalšie veci, náklady mesačne sa pohybujú okolo tridsiatich eur. No rovnako ako v Škótsku, aj na Slovensku sú ženy, ktoré si ich nemôžu vôbec dovoliť kúpiť a trpia menštruačnou chudobou. "Ukázalo sa, že najhoršie sú na tom dievčatá z vylúčených komunít na stredných školách a základných školách," hovorí poslankyňa Národnej rady SR Vladimíra Marcinková. Na pomoc prichádzajú tak rôzne organizácie, predajné siete či jedinci.

O aplikácii, ktorá v Škótsku upozorňuje ženy, na ktorom najbližšom mieste si ich môžu vyzdvihnúť, zatiaľ u nás môžeme iba snívať. Na toaletách divadelnej scény Domu Matice slovenskej v Komárne nájdete vložky a tampóny aj bez zákona. "Máme dokonca aj taký pohotovostný balíček, kde sú aj iné veci od kondómov po všetky potrebné aj ženské hygienické veci, problém je ale úplne niekde inde," informuje Jozef Černek, riaditeľ Domu Matice slovenskej. Voľne prístupné hygienické vložky na toaletách verejných budov by pravdepodobne u nás neboli používané len priamo na toalete. "Problém je, že musíme zmeniť myslenie obyvateľov Slovenska. Mali sme tu prebaľovacie pulty s jednorazovými plienkami pre mamičky, no v istom okamihu to začalo každý deň miznúť. Dnes nám napríklad miznú už aj guličky z pisoárov," dodáva Jozef Černek.

Otázkou by bolo, ako často by prevádzkovatelia dopĺňali ženské hygienické produkty. "Akonáhle je to taká inštitúcia ako my, divadlo, že je otvorené a nemáme tu človeka, ktorý stráži záchody, je to veľký problém, lebo sa tu kradne," povedal ďalej Jozef Černek. Verejnou budovou sú aj školy, kartóny vložiek síce nekupujú pravidelne, ale majú pohotovostné riešenie. "My aj doteraz sme poskytovali toto aj poskytujeme dievčatám, akurát to nie je vyložené verejné, ale prídu si vypýtať k pani tajomníčke a dostanú," informuje Ondrej Gajdáč, riaditeľ gymnázia v Komárne. Mať ich po ruke v prípade potreby priamo na toalete by bolo určite praktickejšie a aj intímnejšie. "Pokiaľ naše školstvo bude na takej úrovni ako v krajinách, kde toto idú zavádzať, tak nič nemám proti tomu. My nie sme schopní riešiť zásadné problémy v školstve a to je financovanie a akútny nedostatok učiteľov," dodáva Ondrej Gajdáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy