Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pekári bijú na poplach, chlieb sa pre niektorých Slovákov vraj stane luxusom
Zdielať na

Pekári bijú na poplach, chlieb sa pre niektorých Slovákov vraj stane luxusom

BRATISLAVA / Sme už v situácii, ktorá nemá obdobu. Tvrdí to zväz pekárov s tým, že mnohé pekárne pre extrémne zdraženie energií zrejme zaniknú. Podľa nich sa môže stať, že časť obyvateľstva si pre vysoké ceny chlieb a rožky už nekúpi. Vyzývajú vládu, aby konala.

"Takto pred rokom sme nakupovali zemný plyn za 36 eur za MWh, dnes je to o takmer 540% viac. Platíme 196 eur. Vyzerá to tak, že nebudeme schopní vedieť zabezpečiť si dostatok energie na ďalšiu výrobu," hovorí Milan Lapšanský, predseda Zväzu cestovinárov a pekárov.

Podľa zväzu pekárov je situácia už neudržateľná a s vysokou pravdepodobnosťou čoskoro ovplyvní výrobu najmä menších pekární v regiónoch, alebo ju úplne zastaví. Vládu preto žiadajú, aby schválila systém kompenzácií extrémnych cien energií pre potravinársky sektor.

O tomto probléme už s premiérom rokovali v apríli. Dostali sľub, že situáciu budú riešiť. Po 4 mesiacoch sa nič nezmenilo. V jeseni a v novom roku sa ale podľa šéfa zväzu očakáva ďalšie výrazné zvýšenie cien za energie.

"Malí a strední podnikatelia podnikajúci vo výrobe pekárskych výrobkov nebudú vedieť túto situáciu finančne zvládnuť," vraví Milan Lapšanský.

"Ja sa nebudem diviť, ak ku koncu roku 20% pekárov zavrie svoju podnikateľskú činnosť. My sme v mínuse pomaly rok," hovorí jeden z nespokojných pekárov.

Rezort pôdohospodárstva sa ale bráni tým, že doteraz finančnú pomoc udeľovali formou dotazníku. A na to bolo vyčlenených 8 miliónov eur. Na základe dát z dotazníka chcú v druhom polroku aktivovať schému pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu.

"Ministerstvo pripravilo návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, ktorý aktuálne finalizuje a v krátkom čase bude predložený na rokovanie vlády," povedal Andrej Wallner, hovorca rezortu.

Zväz pekárov ale tiež žiada na rok zastavenie platieb odvodov a poistného z príplatkov za prácu cez víkendy, sviatky či v noci.

"Pekárstvo je profesia, kde minimálne 40% práce sa robí v nočných hodinách. To sú všetko 100, 150 až 200% príplatky a to je devastujúce," hovorí pekár.

Upozorňujú aj na to, že ceny za pečivo pôjdu výrazne hore. Samotní pekári ale upozorňujú aj na to, že vysoké ceny za energie nie sú jediným ich problémom. Zápasia aj s vysokými cenami za suroviny do jednotlivých typov pečív. A extrémne aj baliaca fólia a etikety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy