Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Ukrajine sú už prvé štyri slovenské húfnice Zuzana 2. Majú pomôcť v boji s ruskými jednotkami
Zdielať na

Na Ukrajine sú už prvé štyri slovenské húfnice Zuzana 2. Majú pomôcť v boji s ruskými jednotkami

BRATISLAVA / Celkovo si Ukrajina objednala osem strojov. Zuzany sú len malou časťou schopností našich zbrojoviek. Ako už informovala televízia JOJ, štát má v pláne kapacity slovenského zbrojárskeho odvetvia rozšíriť.

"Ukrajinská strana si prevzala prvé štyri kusy samohybných húfnic Zuzana 2. Slovensko sa prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta defence patriacej pod rezort obrany zaviazalo dodať túto techniku Ukrajine, a to na základe kontraktu, ktorý bol uzatvorený v júni tohto roku," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ukrajina si od Slovenska objednala celkom osem kusov Zuzán. Cena podlieha obchodnému tajmostvu, ale ide o desiatky miliónov eur. Húfnica meria cez 14 metrov, váži cez 30 ton, zvládla by aj rýchlosť nutnú na diaľnici. Dostrel má nad 40 kilometrov a zvládne aj drastické klimatické podmienky.

Stroj obsluhujú štyria vojaci, ktorých zaučenie nemá byť zložité. Potvrdzujú to aj sesterské húhnice Krab z Poľska, ktorých si Ukrajinci zaobstarali násobne viac. Súčasné kapacity Slovensku nedovoľujú naberať pri krátkom čase väčšie kontrakty. Ministerstvo obrany to chce zmeniť. Jaroslav Naď lobuje za to, aby v súčasnej situácii naši spojenci prispeli na rozvoj slovenských zbrojárskych firiem na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy